Gemeente Groningen

vrijdag 17 september:
Ruimte voor meer aantrekkelijke hotels
Groningen moet over meer aantrekkelijke hotels beschikken voor zijn gasten. Een gevarieerd hotelaanbod is van belang voor de stad. Groningen dient hotelaccommodatie te bieden aan reguliere toeristen, aan zakelijke bezoekers en aan bezoekers van evenementen en congressen. De gemeente wil een ruimtelijk voorwaardenscheppend en faciliterend beleid voeren, maar wil de uitbreiding van het aanbod overlaten aan de sector zelf. Dit zijn de grote lijnen uit de conceptnota hotelbeleid die binnenkort de inspraak in gaat.

Bij de initiatieven uit de markt zal de gemeente letten op spreiding over bezoekersmotieven en variatie in doelgroepen (hoger opgeleiden, senioren, jongeren, knapzaktoeristen). Bepaalde gebieden in de stad lenen zich uitermate goed voor themahotels, die voor meer variatie kunnen zorgen in het hotelaanbod. Naast ruimte voor themahotels die inspelen op de behoeften van verblijfsgasten, is er ook ruimte voor hotels die zich onderscheiden door hun architectuur, type gebouw of voorzieningenniveau. Nieuwe hotels moeten bij voorkeur een aantoonbare onderscheidende aanvulling vormen op het huidige hotelaanbod.

Er bestaat veel belangstelling om nieuwe hotels te ontwikkelen in de stad Groningen. Ook in het (recente) verleden is van diverse kanten die interesse gesignaleerd. In alle gevallen is steeds het ontbreken van gemeentelijk hotelbeleid een knelpunt geweest bij de beoordeling en facilitering van de plannen. De meeste bestemmingsplannen in de stad bieden geen ruimte voor nieuwe hotels. Dit betekent dat verzoeken tot vestiging moeten worden afgewezen of dat een vrijstellingsprocedure moet worden doorlopen. De notitie hotelbeleid zal in de toekomst in voorkomende gevallen een onderbouwing vormen voor de aanpassing van bestemmingsplannen. De gekozen insteek betekent dat de gemeente niet wenst te sturen op het aantal bedden per categorie. Het feitelijk investeren in (gemoderniseerde) beddencapaciteit is en blijft de verantwoordelijkheid voor de hotelsector.

De door B&W vastgestelde notitie gaat woensdag
22 september a.s. de inspraak in. De inspraak zal op de reguliere wijze worden georganiseerd. Daarnaast zullen de georganiseerde hotelondernemers en Koninklijke Horeca Nederland apart worden uitgenodigd voor een bijeenkomst.