Gemeente Dordrecht


---

Dordtse graffiti-aanpak op New Yorkse wijze

Vincent Brinkhof
Dordrecht pakt de graffitispuiter al twee jaar aan via de New Yorkse wijze. Dordrecht verzamelt informatie over graffiti, daders, schade en strafzaken. Daarnaast heeft Dordrecht een speciale schoonmaakregeling voor graffiti. Vandaag ondertekenen wethouder B.A. van der Zwaan en de heer R. de Gelder, voorzitter van de Stichting Centrummanagement, deze regeling. Deze samenwerking geeft een goede impuls aan de leefbaarheid in de Binnenstad.

Schoonmaakregeling met Stichting Centrummanagement Leden van de Stichting Centrummanagement Dordrecht kunnen collectief meedoen aan de schoonmaakregeling. Deze regeling geldt voor de Dordtse Binnenstad, gelegen tussen de Kalkhaven, de Spuihaven, Riedijkshaven en de Oude Maas. Hiervoor wordt het pand een heel jaar lang schoongehouden, indien het pand vervuild is met graffiti, aanplakbiljetten of stickers. Medewerkers van de gemeente maken een foto, verrichten de aangifte bij de politie en geven opdracht aan het schoonmaakbedrijf. Binnen twee werkdagen wordt de graffiti verwijderd. Elke twee weken worden alle deelnemende panden geschouwd. Politie registreert de aangiften en foto's van vervuiling.

Graffiti-aanpak
In mei 2002 is de gemeente gestart met haar graffiti-aanpak in de binnenstad van Dordrecht, gelegen tussen de Kalkhaven, de Spuihaven, Riedijkshaven en de Oude Maas. Tijdens een nulmeting in februari 2002 zijn 740 vervuilde objecten aangetroffen. De doelstelling van de graffiti-aanpak is een afname van 50% aan vervuilde panden in de binnenstad. In januari 2004 zijn 400 vervuilde panden aangetroffen. Drie graffitiverkopers bezoeken de eigenaren en gebruikers van deze 400 panden om hun alsnog te stimuleren om mee te doen aan de graffitiregeling.

Resultaten
160 gemeentelijke objecten en 180 particuliere objecten doen mee aan de regeling. Deze deelname is op vrijwillige basis met een eigen bijdrage van EUR 50,-- per jaar. Het aantal aangiften in 2003 bedroeg 289 en in 2004 tot eind juni 144. De politie heeft 12 daders in het projectgebied aangehouden.