Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

17-9-2004

Overtredingen van het bestemmingsplan kunnen voortaan strenger worden bestraft. Door een wetswijziging van 13 september 2004 vallen bestemmingsplanovertredingen nu onder het economische strafrecht.

Overtredingen van het bestemmingsplan vallen vanaf 13 september onder de Wet op de economische delicten. Strafrechtelijk optreden is gewenst bij overtredingen waarvan de gevolgen niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is het kappen van houtwallen. Ook bij overtredingen die zich telkens weer herhalen (zoals permanente bewoning van recreatiewoningen) en kortdurende overtredingen (zoals detailhandelactiviteiten in loodsen) is deze aanpak wenselijk.

Gemeenten en provincies kunnen nu slagvaardiger optreden tegen overtredingen van bestemmingsplanvoorschriften. Overtredingen kunnen sneller worden vervolgd en de gevolgen kunnen effectiever worden tegengegaan. Voor de bewijsvoering kan nu gebruik gemaakt worden van de specifieke opsporingsbevoegdheden van de politie. De Wet op de economische delicten biedt de mogelijkheid bij het opleggen van de straf rekening te houden met het economisch voordeel dat de overtreder heeft behaald. Bij een overtreding kan nu een boete opgelegd worden van maximaal 45.000 euro, voorheen was dat 11.250 euro. Ook biedt de wet de mogelijkheid de verplichting op te leggen om op eigen kosten de gevolgen van het delict goed te maken.

Meer info:

* Relevante Kamerstukken zijn te vinden op http://www.overheid.nl/op door linksboven 'Kamerstukken Eerste en Tweede Kamer' aan te vinken en bij publicatienummer '28 734' (het Kamerstuknummer) in te vullen.

* Dossier bestemmingsplannen (achtergrondinformatie over bestemmingsplannen).

* Dossier Wet op de ruimtelijke ordening (achtergrondinformatie over de Wet op de ruimtelijke ordening).