COBRA MUSEUM


Nieuwe Rooskens voor Cobra Museum

Vorige week heeft het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen haar collectie uitgebreid met een belangrijk schilderij van de Cobrakunstenaar Anton Rooskens. Het nieuw verworvan werk is afkomstig uit het bezit van de erven. Het betreft het grote olieverfschilderij op doek, getiteld 'Groep' uit 1970.

Het schilderij werd voor het bedrag van 55.000 euro verworven, met steun van het aankoopfonds van de gemeente Amstelveen en de BankGiro Loterij, Sponsor Loterij.

Vanaf aanstaande vrijdag wordt de prachtige aanwinst, met vele andere recente aankopen voor de museumcollectie, tentoongesteld. Tegelijkertijd is in het prentenkabinet de tentoonstelling 'Cobra op papier' te zien.

Aan Anton Rooskens (1906 - 1976) komt de eer toe dat hij het eerste signaal afgeeft van een serieuze vormvernieuwing. Al in 1945 schildert hij 'Les gens du soleil', zijn eerste werk met niet-westerse kunstmotieven dat geïnspireerd werd door voorouderbeelden uit Nieuw Guinea. Het vernieuwende schilderij is voor de oprichters van de experimentele Cobragroep aanleiding hem te vragen zich aan te sluiten bij hun beweging. In de jaren die volgen ontwikkelt Rooskens een abstracte directe vormentaal, gebaseerd op ornamenten van schilden, maskers en andere primitieve kunstvoorwerpen. De late jaren vijftig en vroege zestiger jaren geven heftig bewogen composities te zien met een grote psychische geladenheid, waarmee hij een bijdrage levert aan het abstract expressionisme. De nieuwe aanwinst van het Cobra Museum behoort tot de belangrijke periode vanaf midden jaren zestig, waarin Rooskens met een grote mate van vrijheid en vanzelfsprekendheid tewerk gaat. Hij schildert vele figuratieve voorstellen met levendige kleuren en in een beweeglijk contourenspel. Het werk 'Groep' wordt als het hoogtepunt beschouwd van deze periode in het oeuvre.

Tentoonstellingen
Cobra uit de collectie: begane grond van 17/9 t/m 17/10 Cobra op papier: prentenkabinet van 17/9 t/m 7/11 Roger Raveel: 1e verdieping van 4/9 t/m 5/12

Amstelveen, 16 september 2004.