In 6 maanden tijd 1100 bekeuringen

Utrecht 17-09-2004 - Regionaal nieuwsbericht, 09.50 uur.

Donderdagmorgen vond op de Rademakersstraat in Soesterberg de 63e en laatste autogordelcontrole plaats in het kader van de regionale gordelcampagne die in maart van dit jaar startte. De medewerkers van het Bureau Verkeer Onder Controle (BVOC) van de Politie Regio Utrecht voerden de controles uit. Meer dan 13.000 voertuigen passeerden afgelopen maanden de controleposten die door de hele provincie heen werden ingericht. In totaal kregen bijna 1100 inzittenden een bekeuring van 45 omdat zij voor- of achterin geen gordel droegen..

Bijzonderheden

De meeste bekeuringen werden op 19 augustus op de Grote Beer in Veenendaal uitgeschreven: maar liefst 51 van de 328 gecontroleerde inzittenden zagen daar niet in dat de autogordel hun leven kon redden. Relatief gezien vielen op de Singel in Odijk de meeste overtreders door de mand; daar hadden 5 van de 19 gecontroleerde inzittenden (26% dus) geen gordel om. Op de Leersumsestraatweg in Doorn daarentegen droeg 99% van de 120 gecontroleerde inzittenden hun autogordel.

In het verlengde van de landelijke campagne

De landelijke campagne die Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat op 6 maart 2004 lanceerde, had een duur van 2,5 maanden. Deze landelijke campagne met de slogan Gordels om, ook achterin. Daar kun je mee thuis komen is aangegrepen om de extra regionale politiecontroles op het gebruik van de autogordel te starten. De periode van extra politiecontroles op diverse plaatsen in de Politie Regio Utrecht was zes maanden.

Werkwijze BVOC

Het aantal verkeersslachtoffers moet omlaag. Daarom heeft het Ministerie van Justitie extra geld beschikbaar gesteld om in iedere politieregio een verkeershandhavingsteam (in Utrecht is dat het BVOC) op te richten. Het project wordt dus niet gefinancierd uit bestaande middelen van de politie en gaat niet ten koste van de bestaande politiecapaciteit. De controles zijn dus ook extra, omdat zij bovenop de reguliere controles worden uitgevoerd.