Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

ATOS ORIGIN BEVEILIGT SUCCESVOL IT-INFRASTRUCTUUR VAN DE OLYMPISCHE SPELEN 2004

Parijs, 17 september 2004 - Virussen en hackers zijn tijdens de Olympische Spelen in Athene buiten de deur gehouden. De door Atos Origin geïntegreerde beveiligingsoplossingen in de IT-infrastructuur van de Spelen zijn ruim afdoende gebleken in de strijd tegen ongewenste indringers. De internationale IT-partner van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) was voorafgaand aan de Olympische Spelen al zeer alert op inbreuken op de IT-infrastructuur. De genomen maatregelen hebben ervoor gezorgd dat gedurende het evenement alle resultaten wereldwijd accuraat en 'real time' konden worden verspreid.

Gedurende de zestien wedstrijddagen ging ruim vijf miljoen keer het beveiligingsalarm af. 425 meldingen hadden betrekking op een serieuze inbreuk op de IT-systemen van de Olympische Spelen, terwijl twintig meldingen als 'kritisch' werden omschreven. Deze inbreuken werden onder meer veroorzaakt door geaccrediteerde personen die probeerden INFO2004 - het intranet van de Spelen dat resultaten, planning en informatie over atleten verspreidt - te ontkoppelen om via hun persoonlijke laptops in te loggen op internet. Door snelle interventie van de leden van het IT-team van Atos Origin kon in alle gevallen ongeautoriseerde toegang worden voorkomen.

Philippe Verveer, IT-directeur van het IOC: "Vanwege de enorme toename van cyber-aanvallen en computervirussen in de afgelopen jaren heeft Atos Origin de IT-beveiliging tot topprioriteit verheven. Zo hebben we forse verbeteringen doorgevoerd in vergelijking met de IT-beveiliging van de Spelen in Salt Lake City. Atos Origin slaagde erin om het grote aantal beveiligingsalarmen dat tijdens de Olympische Spelen is geregistreerd op doeltreffende en efficiënte wijze te beheren. Zo kon de continuïteit van de IT-infrastructuur worden gewaarborgd."

Atos Origin heeft zich op drie cruciale IT-gebieden - Beveiligingsarchitectuur, Risicobeheer en Operations - geconcentreerd om te garanderen dat bedreigingen van binnen én buiten het netwerk afdoende konden worden voorkomen.

IT-Beveiligingsarchitectuur
De beveiliging is van meet af aan als één van de basiselementen in de infrastructuur ingebouwd. De eerste maatregel betrof het volledig scheiden van het interne netwerk van de Spelen en het internet. Daarnaast zijn alle IT-systemen uitgerust met een reeks van standaard beveiligingssystemen: van anti-virusprogramma's en firewalls tot detectiesystemen voor het signaleren van inbreuken op het netwerk, poortbeveiliging en andere administratieve instrumenten.

IT-Risicobeheer
Dankzij een uitgebreide testfase voorafgaand aan de Olympisch Spelen was het IT- beveiligingsteam in staat normale activiteiten op toepassingen, servers, computers en het netwerk te onderscheiden van abnormale. Incidenten konden onmiddellijk worden geconstateerd zodra het dataverkeer ongebruikelijke vormen aannam.

Yan Noblot, beveiligingsmanager van Atos Origin: "De omvang van aan security gerelateerde gegevens was enorm. Vandaar dat er behoefte was aan een intelligente methode om deze data om te zetten naar relevante en hanteerbare informatie. We hebben veel aandacht besteed aan het filteren, verzamelen en met elkaar in verband brengen van alle meldingen, zodat het mogelijk was uitsluitend díe gegevens te ontsluiten die betrekking hadden op kritische beveiligingsincidenten."

Dankzij deze strategie kon het IT-beveiligingsteam doeltreffend reageren op incidenten en hieraan prioriteiten toekennen. Zo kon de IT-infrastructuur afdoende worden beschermd tegen bedreigingen die cruciale IT-diensten hadden kunnen ondermijnen, zoals de registratie en distributie van de wedstrijdresultaten.

IT-Operations
Atos Origin was verantwoordelijk voor de opleiding van het volledige IT-team op het gebied van beveiligingsbeleid en -procedures. Tijdens de Spelen was dit team 24 uur per dag en zeven dagen per week actief. Hierdoor konden zij dag en nacht effectief reageren op mogelijke incidenten.

"Voor de Olympische Spelen Athene 2004 hebben we de beste oplossingen van onze Enterprise Security Services geïmplementeerd. Deze oplossingen zijn gebaseerd op een risicogerelateerde aanpak die personen, beleid, procedures en technologie in één veilige, naadloze omgeving integreert", stelt Noblot. "We waarborgen niet alleen de integriteit van cruciale informatie en systemen, maar implementeren ook een volledig geïntegreerde beveiligingsomgeving dwars door organisaties heen. Hierdoor zijn klanten daadwerkelijk in staat om een 'return on security investment' te realiseren."

Over Atos Origin
Atos Origin, een toonaangevende internationale IT-dienstverlener, stelt klanten in staat hun visie om te zetten in resultaten door de toepassing van consulting, systeemintegratie en managed operations, inclusief outsourcing en on-line services. Atos Origin realiseert jaarlijks een omzet van ruim 5 miljard euro. Het bedrijf is wereldwijd actief in meer dan vijftig landen met een werknemersaantal van 45.000. Atos Origin is de wereldwijde IT- partner voor de Olympische Spelen. Voor meer informatie kunt u de website van Atos Origin raadplegen: www.atosorigin.com

Atos Origin staat genoteerd op de Paris Euronext Premier Marché en wordt verhandeld onder de namen Atos Origin, AtosEuronext, Atos Worldline en Atos Consulting.


- EINDE PERSBERICHT -

Noot aan de redactie (