Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 17-9-2004

Geen extra geld verpleeghuizen

Staatssecretaris Ross wil dat verpleeghuizen meer met elkaar gaan samenwerken, bijvoorbeeld door het uitwisselen van succesvolle werkwijzen.

Ross stelt geen extra geld beschikbaar. Ze zei dat gisteravond tijdens een debat in de Tweede Kamer. De staatssecretaris reageerde op het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarin kritiek wordt geuit op verpleeghuizen die niet aan de minimale kwaliteitsnormen voldoen. Ze wil aparte inspectieteams instellen die structureel de situatie in verpleeghuizen gaan controleren. Ook wil ze dat verpleeghuizen elkaar onderling controleren (`collegiale visitaties').

Ross zei het IGZ-onderzoek te beschouwen als een serieus signaal en laat, samen met onder meer brancheorganisatie Arcares, vervolgonderzoek doen. Volgens Ross functioneert een deel van de verpleeghuizen wel goed en een deel niet. Verbetering daarvan kan door onderlinge uitwisseling van kennis en kwaliteit. `In een enkel geval kan extra geld helpen, maar er zijn instellingen die gewoon een flinke schop moeten krijgen om iets te veranderen.'