CDA

CDA

16-09-04

Van Hijum: Regios mogen sparen voor infrastructuur

De Tweede Kamer behandelde woensdag 15 september de Wet Brede Doeluitkering verkeer en vervoer (BDU). Deze wet geeft decentrale overheden meer ruimte om zelf te bepalen hoe bereikbaarheidsproblemen in de regio worden aangepakt. Tijdens dit debat heeft CDA-woordvoerder Eddy van Hijum door middel van een amendement gepleit voor de mogelijkheid voor de regios om te sparen voor infrastructuur.

De kern van het voorstel is dat diverse uitkeringen op het gebied van verkeer en vervoer (infrastructuur, verkeersveiligheid, OV, verkeersmanagement) worden gebundeld. Decentrale overheden worden hierdoor in staat gesteld om zelf te bepalen hoe zij de bereikbaarheid in hun gebied willen verbeteren.

Van Hijum: Beleid en geld worden dus in één hand gebracht. Wij verwachten dat het geld hierdoor effectiever en efficiënter kan worden ingezet. Het wetsvoorstel is in overeenstemming met ons uitgangspunt van subsidiariteit, ofwel verantwoordelijkheden neerleggen waar zij thuishoren. Als je de regios meer vrijheid wil geven in het uitgeven van geld voor verkeer en vervoer, dan moet een provincie ook kunnen sparen, bijvoorbeeld voor een dure nieuwe weg. De huidige kabinetsplannen moeten provincies en regios het geld binnen drie jaar uitgeven. Die termijn moet uit de wet, aldus Van Hijum, zodat provincies en regios de mogelijkheid krijgen langere tijd te sparen.