Den Haag, 17 september 2004

Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de Ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken

over de situatie in Irak

1.

Hoe beoordeelt u de berichten* dat Bush een pessimistisch Irak-rapport heeft ontvangen, waarbij volgens het somberste scenario de toestand in Irak zelfs in een burgeroorlog zou ontaarden? Kunt u uw antwoord zo nauwkeurig mogelijk specificeren?

2.

Heeft de Nederlandse regering dergelijke scenario-rapporten uit de VS ontvangen en/of eigen scenario-rapporten opgesteld? Zo ja, wat is daarvan de inhoud?

3.

Acht u de verkiezingsdatum in Irak nog realistischm, mede gezien de uitlatingen van de SGVN terzake? Op welke wijze en met welke inhoud is dat in uw gesprekken met Premier Allawi aan de orde geweest?

4.

Waarom is er nog geen bescherming voor de VN in Irak geregeld, hetzij door een speciaal contigent, hetzij anders door de Multinational Force, zoals door Minister Kamp eerder aan de Kamer is toegezegd?

5.

Hoe beoordeelt de regering de kracht van de Sadr-beweging in het Zuiden en in Sadr-city? Welke strategie lijkt de regering daarbij het meest geëigend en acht de regering het huidige aantal daarbij gevallen burgerslachtoffers proportioneel?

6.

Hoe realistisch acht de regering de verkiezingsdatum en welke conclusies trekt u daaruit?

* NRC 16 september 2004