Ingezonden persbericht


37546d.gif

Persbericht

Den Haag, 17 september 2004

Noodhulp Rode Kruis voor orkaanslachtoffers in het Caribisch gebied

Het Nederlandse Rode Kruis draagt bij aan het noodhulpprogramma dat het internationale Rode Kruis heeft opgezet voor de slachtoffers van orkaan Ivan in het Caribisch gebied. Het internationale Rode Kruis geeft gedurende zes maanden noodhulp aan 85.000 mensen. Van het ministerie van buitenlandse zaken ontving het Nederlandse Rode Kruis 250.000 euro om hieraan een bijdrage te kunnen leveren.

Orkaan Ivan, die nu in de Verenigde Staten woedt, was de hevigste orkaan in het Caribisch gebied van de afgelopen vijftig jaar. Er vielen tientallen doden. De infrastructuur is zwaar getroffen: communicatieverbindingen en watervoorzieningen zijn beschadigd en vele wegen zijn onbegaanbaar. Op Grenada alleen al is circa 90 procent van de huizen beschadigd. Ook bijna elk belangrijk gebouw in St. George, de hoofdstad van het eiland, heeft schade geleden: van het belangrijkste ziekenhuis en scholen tot de residentie van de premier. De kantoren van het lokale Rode Kruis werden eveneens getroffen.

Tienduizenden Rode-Kruisvrijwilligers in het Caribisch gebied waren vanaf het eerste uur betrokken bij de hulpverlening, onder meer bij de evacuatie van mensen die in risicogebieden wonen. Op Jamaica was het lokale Rode Kruis verantwoordelijk voor de coördinatie van honderd schuilplekken, waar duizenden mensen onderdak vonden. In Cuba hield het Rode Kruis de bevolking voortdurend op de hoogte door middel van de tv-spot ´Hoe te handelen tijdens een orkaan´. Op dit moment zijn vrijwilligers en beroepskrachten in de regio betrokken bij de opvang van mensen die niet terug kunnen naar hun huis, het geven van pscychosociale steun en het distribueren van hulpgoederen. Er zijn inmiddels vliegtuigen geland met onder andere tenten, beddengoed, generatoren, jerrycans, voedsel, kleding en eerste-hulpsets. Mensen hebben de komende periode vooral ook materialen nodig om hun huizen te repareren.

De opvolger van Ivan, Jeanne, heeft inmiddels de kust van de Dominicaanse Republiek bereikt. Deze tropische storm, die soms orkaansnelheden haalt, zet koers naar de Caraïben en de Verenigde Staten.