Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 17-9-2004

Geen misbruik AWBZ geconstateerd, wel meer beheersing nodig.

Volgens onafhankelijke onderzoekers is er geen grootschalig misbruik van AWBZ gelden geconstateerd. Staatssecretaris Ross gaf organisatieadviesbureau Boer & Croon in april jl. opdracht om te kijken hoe het kan dat meer dan 100.000 mensen thuiszorg krijgen zonder dat zij een daarvoor benodigde indicatie bezitten. Ook wilde zij weten of AWBZ geld voor de verkeerde zorgkosten wordt gebruikt en of dat veel voorkomt.

In het rapport dat Ross vandaag naar de Tweede Kamer stuurt, komt Boer & Croon tot de conclusie dat er geen grootschalig misbruik plaatsvindt. Binnen de AWBZ is wel veel mogelijk. Volgens het onderzoeksbureau, dat deels samenwerkte met Deloitte, is het systeem zelf er mede oorzaak van dat de uitgaven van de AWBZ zo hoog oplopen. Zorgaanbieders kiezen binnen de ruime regels bijna altijd de financieel meest gunstige invulling van zorg. Daarnaast is de onderhandelingspositie van zorgkantoren, die de zorg inkopen bij de zorgaanbieders, niet optimaal. Ook kan de indicatiestelling voor thuiszorg beter.

Staatssecretaris Ross reageert in haar brief aan de Tweede Kamer opgelucht dat er geen grootschalig misbruik is geconstateerd. Wèl onderstreept het rapport volgens haar de noodzaak maatregelen te nemen waardoor het systeem beter kan worden aangestuurd. De overheid is volgens Boer en Croon de enige partij die de prikkel tot kostenmatiging voelt. Volgens Ross is het nodig dat ook zorginkopers en zorgaanbieders daarin hun verantwoordelijkheid nemen.

De afspraken die zij onlangs met de zorgaanbieders maakte om meer mensen te helpen voor hetzelfde geld, noemt zij als goed voorbeeld hoe het kan. Om de kostenontwikkelingen te beheersen en het systeem te verbeteren zijn inmiddels al maatregelen getroffen en deze moeten hun werking eerst bewijzen.

Administratieve onjuistheden met thuiszorgindicaties zullen de komende tijd worden rechtgetrokken. Eind september verschijnt daarvoor een plan van aanpak van het Centrum Indicatiestelling Zorg.