Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
17 september 2004

AANVULLENDE REGELS VOOR NEVENBETREKKINGEN RECHTERLIJKE

AMBTENAREN

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Donner tot wijziging van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren in verband met de nevenbetrekkingen van rechterlijke ambtenaren en rechterlijke ambtenaren in opleiding (raio's) tijdens de stage binnen de rechterlijke macht.

Met het oog op het waarborgen van het vertrouwen in de onpartijdigheid en integriteit van de rechterlijke macht wordt de regeling inzake de nevenbetrekkingen aangevuld. De aanvullingen bestaan onder meer uit het opnemen van een wettelijke toetsingsnorm, de plicht tot het melden van bepaalde gegevens en de plicht tot het openbaar maken van een deel van deze gegevens. In de praktijk worden deze gegevens vaak al gemeld en openbaar gemaakt in het nevenfunctieregister van rechters op www.rechtspraak.nl, maar de wettelijke plicht daartoe ontbreekt tot op heden. Nu is alleen in de wet bepaald dat de nevenbetrekkingen moeten worden gemeld, maar niet welke gegevens dat zijn. De gegevens hebben betrekking op de aard van de nevenbetrekking, de naam van het bedrijf of de instantie waar de betrekking wordt vervuld, de bezoldiging en het tijdbeslag dat met de nevenbetrekking is gemoeid.

Een deel van de gegevens over de nevenbetrekkingen wordt opgenomen in een openbaar (toegankelijk) register. Niet in het register komen de hoogte van de bezoldiging en het tijdbeslag. Nieuw is dat in het register ook wordt vermeld dat iemand geen nevenbetrekking heeft. Met het oog op de veiligheid van rechterlijke ambtenaren zal voor bepaalde categorieën nevenbetrekkingen, waaruit relatief gemakkelijk het woonadres van iemand kan worden afgeleid, bij Algemene maatregel van bestuur worden vastgesteld op welke wijze zij openbaar worden gemaakt. Daarbij kan gedacht worden aan een geanonimiseerde omschrijving, bijvoorbeeld: lid van het bestuur van een basisschool.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 17.09.2004