Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
17 september 2004

ÉÉN ZOGENOEMDE VROM-VERGUNNING VOOR HET REALISEREN VAN FYSIEKE

PROJECTEN

De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) voor één integrale vergunning voor het realiseren van fysieke projecten (bouw, aanleg, oprichten, gebruik, sloop en bijbehorende milieuaspecten). Initiatiefnemers voor een dergelijk project kunnen in de toekomst bij één loket een zogenoemde VROM-vergunning aanvragen. Over de vergunning zal in 2005 overleg met diverse betrokkenen plaatsvinden. In 2006 volgt een wetsvoorstel, waarna naar verwachting in 2007 de vergunning geïntroduceerd wordt. De Tweede Kamer zal hierover binnenkort per brief worden geïnformeerd.

Als burgers of bedrijven op dit moment iets willen ondernemen, moeten zij voor een vergunning terecht bij verschillende loketten van diverse bestuursorganen (Rijk, provincies, gemeenten). Deze vergunningaanvragen doorlopen verschillende procedures die kunnen leiden tot tegenstrijdige beslissingen. Door integratie van vergunningen kan een burger of een bedrijf straks volstaan met één aanvraag bij één loket dat na het doorlopen van één procedure leidt tot één besluit (al dan geen vergunning) met één beroepsgang. De mogelijkheid blijft bestaan om deze vergunning gefaseerd aan te vragen, zodat goed kan worden aangesloten bij de verschillende fases in de planontwikkeling.

In de VROM-vergunning zullen alle VROM-wetten met een vergunningstelsel worden meegenomen. Activiteiten van burgers en bedrijven hebben echter niet alleen met deze wetten te maken. Het ministerie overlegt daarom met andere departementen over wetten die men daarnaast bij de ontwikkeling van de VROM-vergunning kan betrekken. Daarbij valt in eerste instantie te denken aan de Wet verontreiniging oppervlaktewateren (V&W), de Natuurbeschermingswet en de Flora- en Faunawet (LNV) en de Monumentenwet (OCW). Ook zal met het IPO en de VNG overleg plaatsvinden over het meenemen van de provinciale en gemeentelijke regelingen waarin een vergunningstelsel is opgenomen.

De introductie van de VROM-vergunning vormt een speerpunt bij de modernisering van de VROM- regelgeving. Daarmee wordt ook invulling gegeven aan de doelstelling van het kabinet om tot minder regels te komen en de administratieve lasten voor burgers en bedrijven te verminderen. Naar verwachting zullen de administratieve lasten vanaf 2007 met 142,6 miljoen euro dalen. Tot die tijd zal de introductie van de nieuwe VROM-vergunning via ICT worden voorbereid en via pilots zal hier zo veel mogelijk op vooruit worden gelopen.

RVD, 17.09.2004