Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
17 september 2004

KABINET NEEMT INITIATIEF VOOR ONTWIKKELEN DUURZAAMHEIDSCRITERIA

Het kabinet wil faciliteren dat bedrijven en maatschappelijke groeperingen duurzaamheidscriteria vaststellen. Daarnaast wil het kabinet de stichting Reclame Code vragen specifieke regels op te stellen om misleiding met duurzaamheidskeurmerken tegen te gaan. Dit heeft de ministerraad besloten naar aanleiding van het onlangs uitgebrachte SER-advies over keurmerken en duurzame ontwikkeling.

Het advies van de SER is verdeeld over de werking en het effect van duurzaamheidskeurmerken. Wel is de SER het er over eens dat er duurzaamheidscriteria zouden moeten worden vastgesteld. De SER was om advies gevraagd, omdat er de afgelopen jaren een wildgroei aan (milieu)keurmerken was ontstaan die min of meer betrekking (lijken te) hebben op duurzaamheid. Deze grote diversiteit kan leiden tot verwarring bij de consument en tot twijfels over de betrouwbaarheid van keurmerken.

De overheid zet momenteel samen met bedrijven en maatschappelijke groeperingen een keurmerkendatabase op waarmee geĂŻnteresseerden op heldere wijze kunnen achterhalen waar een keurmerk voor staat.

RVD, 17.09.2004