VRZ

Leg rekening zorgstelsel niet alleen bij consument

Reactie Vereniging Regionale Zorgverzekeraars op wetsvoorstel Zorgverzekeringswet

Den Haag, 17 september - De Vereniging Regionale Zorgverzekeraars (VRZ) vraagt zich af of met het nieuwe zorgstelsel de zorg ook voor kwetsbare groepen toegankelijk en betaalbaar blijft. Concurrentie in de gezondheidszorg kan succesvol zijn, maar de rekening hiervan moet niet eenzijdig bij de verzekerden komen te liggen. Meer winst valt te behalen bij de zorgaanbieders. Dat stelt de VRZ in een eerste reactie op het wetsvoorstel Zorgverzekeringswet dat minister Hoogervorst vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De VRZ erkent de noodzaak om de alsmaar stijgende zorgkosten te beteugelen. De VRZ is verheugd dat het verschil tussen ziekenfonds- en particulier verzekerden verdwijnt, omdat dit de administratieve lasten aanzienlijk vermindert. Daarnaast juicht de VRZ het toe dat de verzekerde meer inzicht krijgt in prestaties van bijvoorbeeld zorgverzekeraars en ziekenhuizen en dat de zorgverzekeraar meer vrijheid krijgt om voor verzekerden goede afspraken te maken bij ziekenhuizen, huisartsen etc.

Maar we moeten ervoor waken dat de rekening niet eenzijdig bij de consument wordt gelegd, zegt VRZ-voorzitter Hans Feenstra. Het basispakket wordt steeds kleiner, en steeds meer zorg wordt alleen nog maar vergoed in de aanvullende verzekering, waar de verzekeraar dure verzekerden als ouderen en chronisch zieken kan weigeren. Dit kan ertoe leiden dat toegang tot deel van de zorg niet meer voor iedereen vanzelfsprekend is. De VRZ vreest dat minima meer risicos gaan nemen met hun gezondheid. Bij een van de verzekeraars die is aangesloten bij de VRZ heeft 20% van de verzekerden geen aanvullende verzekering meer. Dat die vrees niet ongegrond is, blijkt ook uit het feit dat mensen minder naar de tandarts gaan sinds die uit het ziekenfondspakket is gehaald.

Volgens de VRZ valt meer winst te behalen bij de zorgaanbieders. Beloon
aanbieders bijvoorbeeld naar prestatie. En kijk ook naar zorginkoop en naar de processen in de zorg. Ziekenhuizen waar operatiekamers leegstaan en röntgenapparatuur die na 16 uur s mddags niet meer wordt gebruikt zijn voorbeelden waaruit blijkt dat het veel efficiënter kan. Met een betere organisatie zijn volgens de VRZ miljarden te besparen. Hierdoor zijn kort-door-de-bocht bezuinigingen als de no-claimregeling niet nodig.

In het nieuwe stelsel gaan regionale zorgverzekeraars een belangrijke rol spelen. Sturing in de gezondheidszorg vereist dat je als verzekeraar dicht op je klanten en op je zorgaanbieders zit. Dat is precies wat wij als regionale zorgverzekeraars doen, aldus Feenstra.

De Vereniging Regionale Zorgverzekeraars (VRZ) bestaat uit vier voormalige ziekenfondsen: Azivo, De Friesland Zorgverzekeraar, Salland Verzekeringen en Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. De VRZ streeft voor haar meer dan 1,4 miljoen verzekerden naar kwaliteitsverbetering, doelmatigheid en toegankelijkheid van de zorg, ook na invoering van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel.

Note voor de redactie, (niet voor pulblicatie)