LIJST PIM FORTUYN


Den Haag, 17 september 2004

LPF wil integriteittoets eurocommissaris

De Tweede Kamerfractie Lijst Pim Fortuyn is van mening dat een integriteittoets, waaraan ook bewindslieden onderhevig zijn, moet worden uitgevoerd bij kandidaten voor de functie eurocommissaris. Hiermee kan een ongewenste discussie, zoals nu plaatsvindt in het Europees Parlement over de kandidatuur van Neelie Kroes als Eurocommissaris Mededinging, worden voorkomen.

De fracties van de Groenen en de Franse socialisten zullen zich in verband met het risico van belangenverstrengeling tegen de voordracht van Kroes uitspreken.

De Fractie Lijst Pim Fortuyn vraagt zich af of de regering niet van te voren had kunnen voorzien dat de kandidatuur van Kroes voor de post Mededinging zoveel weerstand zou oproepen, gezien de achtergrond van mevrouw Kroes in het bedrijfsleven en haar commissariaten bij tal van Nederlandse bedrijven.

Mat Herben: 'Een blamage voor Nederland. Deze ongewenste discussie had kunnen worden voorkomen door een openbare sollicitatieprocedure met een hoorzitting vooraf in de Tweede Kamer. De regeringspartijen hebben deze wens van de oppositie, ingediend door LPF en PvdA, echter geblokkeerd. Een integriteittoets kan ook bijdragen aan het voorkomen van reputatieschade.