Den Haag, 17 september 2004

Vragen van de leden Koenders en Samsom (beiden PvdA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking

over Rwanda

1. Heeft u vernomen dat de Rwandese Hoge Raad voor de Pers de regering heeft aanbevolen de enige onafhankelijke krant Umuseso voor 4 maanden te schorsen? Zo ja, is dit in lijn met het mandaat van de Hoge Raad, wat was de aanleiding en welke redenen heeft de Hoge Raad daarvoor gegeven? Welke stappen heeft u ondernomen naar aanleiding van deze aanbeveling?

2. Wat kan Nederland als EU-voorzitter ondernemen om publiek steun te betuigen aan de dertig journalisten die een petitie hebben getekend tegen de actie van de Hoge Raad voor de Pers?

3. Kent u de ontwerpwet voor Internationale NGO's die op dit moment wordt voorbereid? Deelt u de mening dat dit ontwerp op gespannen voet staat met de uitkomsten van de onderhandelingen van de afgelopen 3 jaar tussen de INGO s en de Rwandese regering? Wat zouden volgens u de consequenties van deze wet kunnen zijn voor de werkzaamheden van deze organisaties? Wat kan Nederland als EU voorzitter doen om te voorkomen dat deze organisaties hun werkzaamheden niet of niet op professionele wijze kunnen voortzetten vanwege de consequenties van deze wet?

4. Het parlementaire rapport inzake genocidenideologie is op 30 juni gepubliceerd. Heeft de Rwandese regering ondertussen hierop een officiële reactie gegeven?

5. Tijdens het gesprek dat de Kamerdelegatie met de voorzitter en de vice-voorzitters van het Rwandese parlement hadden, zijn de bijlagen van dit rapport aan de delegatie getoond. Is de Nederlandse ambassade in Kigali in het bezit van deze bijlagen? Zo nee, wanneer verwacht u die te ontvangen? Zo ja, wat is uw mening over de informatie die daarin gegeven wordt?

6. Verschillende stafleden van een belangrijke partnerorganisatie van Nederland, de Rwandese mensenrechtenorganisatie LIPRODHOR hebben naar aanleiding van dit parlementaire rapport asiel aangevraagd in Europa. Wat doet Nederland om deze partner te helpen en wanneer kunnen we een positief besluit aangaande deze asielverzoeken verwachten?

7. Onlangs heeft Human Rights Watch een rapport 'Burundi: The Gatumba Massacre, War Crimes and Political Agendas' gepubliceerd, waarop zeer uiteenlopende reacties zijn verschenen. Wat is uw reactie op het rapport?

8. Wat is de tussenstand met betrekking tot. het VN onderzoek in de VN-missies in Burundi en Congo? Zijn zij het eens geworden? Wanneer is een definitieve versie te verwachten?

9. Kan en wil de minister stimuleren dat het ICC een onderzoek start naar 'Gatumba', met als doel te achterhalen wie opdracht heeft gegeven voor deze massamoord?