Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 20 september 2004


Vragen van de leden Van Dijken en Wolfsen (beiden van de PvdA) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Justitie


inzake de bezuiniging op de kosten van delinquenten in gedragstherapie


1.


Kent u de artikelen uit De Volkskrant over de bezuinigingen op de reiskosten van (ex)-delinquenten die gemaakt moeten worden om bij hun therapeut te komen?


2.


Deelt u de zorgen van veel behandelaars dat (ex)-delinquenten hun behandeling niet afmaken als gevolg van de bezuiniging op reiskosten en de beperking van het aantal zittingen psychotherapie?


3.


Is het terecht om de door de Tenderkliniek waargenomen stijging van het aantal delinquenten dat niet komt opdagen, te wijten aan de afschaffing van de reiskostenvergoeding? Zo nee, waarom niet?


4.


Deelt u de mening dat het van groot belang is dat de (ex)-delinquenten hun therapie volledig afronden? Zou een passende behandeling het recidivegevaar kunnen tegengaan?


5.


Als het antwoord op vraag 4 positief is, hoe denkt u de (ex)-delinquenten (weer) te kunnen (blijven) motiveren om de meest passende therapie af te ronden?


6.


Wat is volgens u een gepaste behandeling voor (ex)-delinquenten met gedragsproblemen? Wie bepaalt wat een gepaste behandeling is? Wie is verantwoordelijk voor welke kosten?


7.


Is het gezien het veiligheidsplan niet beter om de resultaten van het onderzoek van de effecten van de pakketbeperking, toegezegd in de VWS-begroting, eerder dan de tweede helft van 2005 naar de Kamer te sturen, mede gelet op de verwachte toename van recidive?


Volkskrant, 10 en 11 augustus 2004: Geen reiskostenvergoeding, dan niet meer naar therapie , Bezuiniging nekt recidive-therapie , Deel Kamer wil reisgeld ex-gevangen handhaven


Vragen van het lid Van Dijken van 7 april 2004 (1343)