Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


PvdA-voorlichting


Plein 2


Postbus 20018, 2500 EA Den Haag


Tel 070 318 3025 / Fax 070 318 2800


Den Haag, 17 september 2004


PvdA: Basispolis kabinet teleurstellend en riskant


De kabinetsvoorstellen voor één basispolis zijn volgens PvdA Tweede Kamerlid Frank Heemskerk zeer teleurstellend en riskant. Teleurstellend, omdat de verzekering onbetaalbaar dreigt te worden en weinig garanties biedt over de kwaliteit van het basispakket. Riskant, omdat de kans groot is dat het basispakket weinig kwaliteit biedt en omdat de voorstellen niet Europa-proof lijken.


De PvdA is al langer voorstander van één basisverzekering. Dat het kabinet nu voorstelt om één basisverzekering in te voeren, vindt de PvdA op zichzelf goed, maar de invulling door het kabinet stemt de PvdA minder tevreden. Heemskerk: "Deze basisverzekering wordt misbruikt voor inkomenspolitiek. Ziekenfondsverzekerden gaan er op achteruit en de particulier verzekerden er op vooruit. De trend die dit kabinet doorzet, is dat jonge en gezonde mensen en de hogere inkomens minder betalen, terwijl ouderen en chronisch zieken meer moeten betalen. Dat is géén solidariteit", aldus Frank Heemskerk.


Veel details van de basispolis zijn onduidelijk, maar vast staat dat de nominale premie zo n 1100 euro per jaar bedraagt. Heemskerk: Dat is zeker voor de lagere inkomens - veel geld, want zij betalen nu 300 euro ziekenfondspremie. En dan kan het kabinet wel zeggen dat ze dat compenseren via de fiscus, maar dat is altijd gebaseerd op gemiddelden. Wij weten hoe dat bij Balkenende uitpakt: met veel negatieve uitschieters voor de zwakste groepen!


De PvdA wil een lagere nominale premie en een hoger inkomensafhankelijk deel. Een fiscale zorgtoeslag is dan veel minder nodig. Heemskerk: Dan pompen we minder geld rond, gebruiken we minder formulieren en minder ambtenaren om dat weer allemaal te controleren.


Heemskerk: Wat me nog de meeste zorgen baart, is wat er uiteindelijk in de basispolis terecht gaat komen. De omvang van het pakket. Dit kabinet geeft voortdurend een minimalistische invulling. Daar moet echt álle medisch noodzakelijke zorg inzitten. Zij hebben nog steeds niet omschreven wat basiszorg is. Ik heb geen bezwaar tegen aanvullend bijverzekeren, zolang het om luxe of meer zorg gaat.


Bovendien neemt het kabinet grote risico's door te kiezen voor een privaatrechtelijke vorm. Heemskerk vraagt zich - met een groot aantal juristen - af of de verzekering wel 'Europa-proof' is. Heemskerk: Ik ben daar niet zo zeker van. Als wij over een paar jaar teruggefloten worden door het Europese Hof, dan hebben we echt een probleem.