Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 17/09/2004


---

André Kuipers wordt bijzonder hoogleraar Ruimtevaart en geneeskunde

De Stichting Het Vrije Universiteitsfonds heeft André Kuipers met ingang van 1 oktober 2004 benoemd tot bijzonder hoogleraar Ruimtevaart en geneeskunde bij de Faculteit der Exacte Wetenschappen.

André Kuipers zal onderwijs gaan geven binnen de nieuwe bacheloropleiding Medische Natuurwetenschappen van de VU en de daarbij behorende master-variant Fysica van het leven. In deze opleiding werken docenten van de Faculteit der Exacte Wetenschappen samen met collega"s van het VU medisch centrum. Rob Heethaar, hoogleraar Medische fysica bij het VUmc, is een van de toekomstige collega"s van Kuipers: "Het vakgebied Fysica van het leven richt zich op de vraag hoe ons lichaam functioneert en hoe onze lichaamsfuncties veranderen onder bijzondere fysische omstandigheden. André Kuipers houdt zich daarbij vooral bezig met studies naar de invloed van gewichtloosheid: wat gebeurt er met de bloedsomloop, het hartritme, de spieren en de botgroei wanneer je langere tijd in de ruimte verblijft? En - niet onbelangrijk hoe gaat een mens om met de psychische druk die een ruimtemissie met zich mee brengt? Hoe vertaalt zich dat in veranderende lichaamsfuncties en in gedrag?"

Naast het geven van onderwijs zal Kuipers betrokken worden bij het "tissue engineering" onderzoek van de VU, een samenwerkingsverband van orthopeden, (orale) celbiologen en medisch fysici. Rob Heethaar: "Het is het soort onderzoek dat Kuipers bij zijn laatste missie mee de ruimte in heeft genomen. Doel is het vormingsproces van botcellen uit stamcellen te bestuderen en na te gaan hoe externe fysische omstandigheden dat proces beïnvloeden."

Wim Hogervorst, dekaan van de Faculteit der Exacte Wetenschappen, is trots dat iemand met zo"n reputatie en uitstraling zich heeft verbonden aan de VU: "Met de komst van Kuipers opent zich een belangrijk netwerk van internationale wetenschappers en laboratoria. Het betekent bijvoorbeeld dat straks studenten (Medische) Natuurwetenschappen onder zijn leiding een stage zouden kunnen lopen bij een instelling als ESA."

Over André Kuipers

André Kuipers (1958) studeerde medicijnen aan de Universiteit van Amsterdam en werkte in 1987 en 1988 bij de Afdeling Luchtvaart Geneeskunde van de Koninklijke Luchtmacht. In 1989 en 1990 was hijwerkzaam op de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling van het Aeromedisch Instituut te Soesterberg (voormalig Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Geneeskundig Centrum (NLRGC). Vanaf 1991 hield Kuipers zich bezig met de voorbereiding, coördinatie en uitvoering van fysiologische experimenten voor de Europese Ruimtevaart Organisatie (ESA).

In 2002 volgde hij de basis-astronautentraining van ESA, die wordt gegeven in EAC, Keulen en het Yuri A. Gagarin Kosmonauten Training centrum, beter bekend als Sterrenstad, in de buurt van Moskou. Deze training behelst lessen op allerlei wetenschappelijk en technisch gebied, overlevingstraining in winterse omstandigheden en bij waterlandingen, en training voor het maken van ruimtewandelingen.

In december 2002 werd André Kuipers aangewezen als boordingenieur voor een Sojoez-missie naar het internationale ruimtestation ISS. "Missie DELTA" vond plaats van 19 tot 30 april 2004, en werd mede gefinancierd door de Nederlandse overheid in het kader van een overeenkomst tussen ESA en de Russische federale ruimtevaartorganisatie. De vlucht had drie doelen: het vervangen van het ruimteschip Sojoez dat zes maanden dienst doet als reddingsboot voor de vaste bemanning, het verwisselen van die vaste bemanning, en het uitvoeren van een pakket wetenschappelijke, technologische en educatieve experimenten.