Kenniscentrum Elektronische Overheid

17 sep 2004

OPROEP: TOP-ambtenaren gezocht!

Op 1 september 2004 is de campagne TOP gestart door expertisebureau XPIN. Met deze campagne wil XPIN TOP-ambtenaren in de schijnwerpers te zetten. Kent u een TOP-ambtenaar, geef hem/haar dan op!

Het doel is een scherper beeld te krijgen van de nieuwe ambtenaar die past bij de eigentijdse overheid. TOP staat voor Trots, Open en Praktisch en heeft dus niets te maken met salarisschalen of de plaats in de organisatie.

Een TOP-ambtenaar neemt verantwoordelijkheid en heeft lef, een TOP-ambtenaar zoekt actief contact met de samenleving, is ondernemend en verkennend. En de TOP-ambtenaar is geen zwever: het behalen van resultaten staat voorop. TOP-ambtenaren verpersoonlijken de gekantelde, ontkokerde en transparante overheid, ze werken primair voor de samenleving en pas in de tweede plaats voor een organisatie. Het is een man of vrouw met persoonlijk commitment. Want concepten, methoden en structuren zijn geduldig, maar het zijn de mensen die het doen. Daar moeten volgens XPIN maximaal voorwaarden voor worden gecreëerd.

Met de TOP-campagne zet XPIN dit nieuwe type ambtenaren in de schijnwerpers. Want ze zijn allang in de rijksdienst aanwezig. XPIN zal in de komende weken zoeken naar de spanningsvelden tussen TOP- en bureaucratische waarden. Want daarvan kan de hele overheid leren effectiever te werken ten behoeve van de samenleving en niet alleen de eigen organisatie.

De campagne zal op 25 november worden afgerond met een besloten manifestatie die wordt georganiseerd samen met de Algemene Bestuursdienst. Hierbij worden de genomineerde TOP-ambtenaren uitgenodigd en zal een advies aan het kabinet worden aangeboden over de voorwaarden voor een beter presterende overheid.

Meer informatie kunt u vinden op de TOP-campagnesite van XPIN.

Kent u een TOP-ambtenaar, kunt u hem/haar hier opgeven!