Ingezonden persbericht


P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 17 september 2004

Groen!: Kris Peeters zet honderden jobs op de helling en verstikt het milieubeleid van de Vlaamse gemeenten
---

Vlaams milieuminister Kris Peeters zet honderden Vlaamse jobs op de helling en zorgt ervoor dat gemeenten en provincies straks zwaar zullen moeten snoeien in hun lokaal milieubeleid. Zijn plannen om de financiële ondersteuning van de Vlaamse gemeenten voor een eigen milieubeleid te verminderen, moeten gekeerd worden. Zo reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Rudi Daems (Groen!) op de plannen van minister Peeters om de Samenwerkingsovereenkomsten met de gemeenten en provincies drastisch terug te schroeven. "De minister acht het blijkbaar niet nodig om de Vlaamse gemeenten te blijven helpen in hun strijd tegen pakweg het zwerfvuil of de lawaaihinder. Om te besparen snoeit hij bruutweg in de Samenwerkingsovereenkomsten met gemeenten en provincies. Dat hij daarmee ook de jobs van honderden duurzaamheidsambtenaren, milieuambtenaren, groen- en natuurwerkers op de helling zet, deert hem blijkbaar niet."

Vlaams milieuminister Kris Peeters wil besparen op de zogeheten samenwerkingsovereenkomsten, de opvolger van de vroegere Milieuconvenanten. Die Samenwerkingsovereenkomsten geven de Vlaamse gemeenten financiële ondersteuning bij de uitbouw van een lokaal milieubeleid. "Op dit ogenblik ontvangen 250 Vlaamse gemeenten en de 5 Vlaamse provincies jaarlijks meer dan 25 miljoen euro," weet Vlaams volksvertegenwoordiger Rudi Daems (Groen!). "Met dat geld worden meer dan 100 duurzaamheidsambtenaren, 35 milieucoördinatoren en bijna 200 Mina-werkers betaald. Met dat geld organiseren de gemeenten ook acties rond bijvoorbeeld energiebesparing, voorkoming van afval en waterzuivering." Op 28 mei 2004 besliste de Vlaamse regering op voorstel toenmalig Vlaams milieuminister Jef Tavernier (Groen!) de gemeenten nog drie jaar lang te ondersteunen. "De gemeenten en provincies zouden nog zekerheid hebben tot eind 2006, het eind van de legislatuur. Zo kunnen de gemeenten en provincies hun milieubeleid op langere termijn uitbouwen. Meteen konden hun duurzaamheidsambtenaren, milieucoördinatoren en Minawerkers aan de slag blijven." Minister Peeters wil die afspraken nu echter drastisch terug schroeven. Een en ander is gebleken tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van gemeenten en provincies. Zegt Rudi Daems: "Peeters wil simpelweg besparen door de Samenwerkingsovereenkomst terug te brengen van drie naar één jaar. Tegelijkertijd denkt hij er aan om begin 2005 de huidige Samenwerkingsovereenkomst verder te laten gaan en niet de nieuwe te introduceren. Dat is onverantwoord. De nieuwe Samenwerkingsovereenkomst maakt het voor gemeenten en provincies immers veel eenvoudiger om een lokaal milieubeleid uit te bouwen. De overeenkomst beperken tot één jaar is zo mogelijk nog erger. Het betekent dat de minister de contracten van de honderden milieuambtenaren die de gemeenten en provincies de voorbije maanden hebben aangeworven, op de helling zet. Op de bijeenkomst met de administratie hebben de vertegenwoordigers van provincies en gemeenten dan ook gesproken over een heus "rampscenario": zij vrezen dat hun beste ambtenaren elders meer werkzekerheid zullen gaan zoeken." De komende dagen zijn belangrijk voor het gemeentelijk milieubeleid, zeker ook voor de honderden personeelsleden die gemeentelijk of provinciaal actief zijn. Of zij kunnen rekenen op de voorziene middelen wordt beslist op 24 september eerstkomende, in het kader van de begrotingsbesprekingen van de Vlaamse regering. Rudi Daems wil dan ook dat minister Peeters de Samenwerkingsovereenkomsten behoudt tot 2007, zoals beslist door de vorige Vlaamse regering.

"De zorg voor het leefmilieu, voor de woon- en werkomgeving van de mensen, is voor Groen! te belangrijk. Minister Peeters mag die zorg niet, samen met honderden personeelsleden, aan de deur zetten," concludeert de Groen!e volksvertegenwoordiger.

Rudi Daems,
Vlaams volksvertegenwoordiger Groen!
...............................................
Persdienst Groen!
Ron Hermans, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 219 19 19 fax 02 223 10 90
gsm 0473 90 30 66
e-mail pers@groen.be
...............................................
Groen! via InterNet
e-mail persdienst: pers@groen.be
Groen! homepage : http://www.groen.be/ persteksten : http://www.groen.be/pers/ Uit- of inschrijven op deze mailinglist:
ga naar http://www.groen.be/dotnet/GroenFormulieren/TabForms.aspx ...............................................