VERENIGING EIGEN HUIS
http://www.eigenhuis.nl

Eigen Huis eist Zalmsnip terug

Amersfoort, 17 september 2004

Rijksoverheid haalt onverwacht rem af van woonlastenstijging

Vereniging Eigen Huis is verontwaardigd dat het kabinet plotseling besluit om de maximering van de onroerende zaakbelasting (OZB) na twee weken alweer ongedaan te maken. In een reactie eist de vereniging dat nu ook het besluit tot de afschaffing van de Zalmsnip wordt teruggedraaid.

In 2005 zullen de gemeentelijke woonlasten voor huiseigenaren èn huurders opnieuw fors stijgen. Van het kabinetsvoornemen om die stijging eindelijk eens een halt toe te roepen blijft niets over. De afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB is een jaar vooruit geschoven en de maximering van OZB-stijging wordt vandaag teruggedraaid. Door volgend jaar de Zalmsnip af te schaffen (een tegemoetkoming van ongeveer 45 euro per huishouden) stijgt de gemiddelde woonlast alleen al met bijna 7%. Voor Vereniging Eigen Huis is dit onverteerbaar. De vereniging eist dan ook dat de Zalmsnip blijft.

Door het zigzagbeleid van het kabinet dreigt het helemaal de verkeerde kant op te gaan met de lokale woonlasten. Begin 2005 worden alle huishoudens met een nieuwe waardebepaling (WOZ) van het huis geconfronteerd. Vereniging Eigen Huis voorziet een gemiddelde waardestijging van circa 50% en verwacht dat veel gemeenten deze stijging niet volledig zullen compenseren door lagere belastingtarieven. Per saldo dreigt een aanzienlijke lastenstijging die nog hoger is dan in voorgaande jaren.

Voor meer informatie,