Gemeente Voorburg-Leidschendam


Nieuwe eigenaar voor Neherlaboratorium

Persbericht, Leidschendam-Voorburg 17 september 2004
---

Tweede leven voor complex als seniorenhuisvesting

KPN Vastgoed, eigenaar van het Neherlaboratorium in Leidschendam heeft het college laten weten dat Sequoia Residences de nieuwe eigenaar wordt van het complex. Het college is tevreden omdat het plan van dit bedrijf past binnen de stedenbouwkundige randvoorwaarden die door hen gesteld zijn.

Wethouder Houtzager Wethouder Houtzager: ´We zijn er in geslaagd het Dr. Neherlaboratorium als industrieel erfgoed, te behouden voor de gemeente. Dat is wat de meerderheid van de inwoners wilde. Ik denk dat we tot een unieke samenwerking met KPN Vastgoed zijn gekomen. We stonden voor een ingewikkelde opgave. Alle partijen mogen tevreden zijn met het resultaat. Sequoia Residences heeft een concept neergelegd waarin zorg en diensten met elkaar worden geïntegreerd en waarbij het Dr. Neherlaboratorium een uitstraling krijgt van een appartementencomplex.´

Onderzoek
Eind vorig jaar heeft het college het bureau Winkelman en van Hessen de opdracht gegeven een onderzoek te doen naar een bestemming en een nieuwe eigenaar voor het
Dr. Neherlaboratorium. Deze moest wel passen binnen de stedenbouwkundige randvoorwaarden die door het college zijn vastgesteld. KPN Vastgoed wilde het voormalig PTT-onderzoekscentrum verkopen omdat het beheren van gebouwen niet meer tot hun kerntaken behoort. Naar aanleiding van het onderzoek kwam naar voren dat een woonzorgcomplex een gepaste nieuwe functie voor het Dr. Neherlaboratorium zou kunnen zijn.

Toren van het Neherlab In de maanden juli en augustus hebben de kandidaat-kopers hun presentatie gehouden over hun specifieke invulling van het complex. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in vier potentiële plannen voor het gehele complex. Deze schetsmatige bouwplannen zijn vervolgens getoetst op de door de gemeente gestelde stedenbouwkundige en ruimtelijke randvoorwaarden. De conclusie van het college was dat zij instemden met de voorgestelde lijn. Dit betekent dat drie van de vier plannen voldeden aan de gestelde stedenbouwkundige randvoorwaarden. Dit is vervolgens gemeld aan KPN-vastgoed. Zij hebben inmiddels de onderhandelingen met de partijen beëindigd en uiteindelijk is er gegund aan Sequoia Residences uit Amsterdam.

Wooncomplex voor senioren
Hiermee start een tweede leven voor het Dr. Neherlaboratorium als huisvesting voor 55-plussers. Bijzonder aan Sequoia Residences is dat ze een zorgvisie concept neerleggen waarbij het complex de uitstraling van zelfstandige appartementen heeft terwijl de aanwezigheid van zorg en diensten wel wordt gegarandeerd en op verzoek geleverd.

Het plan dat Sequoia Residences heeft ingediend houdt in grote lijnen in dat het
Dr. Neherlaboratorium wordt behouden en geschikt gemaakt voor bewoning door 55-plus. De woningen komen te liggen aan atria waarin ontmoetingsplekken en functies gelegen zijn. Het Reinoudtcomputercentrum wordt gesloopt en er komen twee volumes voor terug waarin woningen voor verschillende doelgroepen mogelijk zijn. De twee nieuwe volumes sluiten goed aan op de twee vleugels van het bestaande Neherlab. De waterpartijen worden vergroot, het zicht op het Neherlaboratorium vanaf de Bachlaan wordt geopend en er wordt gedacht aan een langzaamverkeersroute. Vanzelfsprekend wordt voor al deze ontwikkelingen procedures gevolgd waarbij belanghebbenden formeel hun zienswijze kenbaar kunnen maken.

Informatiebijeenkomst
Op dit moment heeft het architectenbureau van Heerden & partners de opdracht gekregen van de nieuwe eigenaar om de bouwplannen verder uit te werken en in samenwerking met de vakafdeling van de gemeente in gereedheid te brengen zodat binnen afzienbare tijd gestart kan worden met de bestemmingsplanprocedure en de vergunningsafhandeling. Sequoia Residences zal aan het eind van het jaar de belanghebbenden en omwonenden informeren over de plannen.