VVD



Nieuws

17 sep 2004 - Hans van Baalen wil uitleg over
mogelijke vertraging vervanging Orions

De twee civiele vliegtuigen die de luchtverkenningstaak van het marineverkenningstoestel Orion moeten overnemen boven de Nederlandse kust, kunnen hun werk pas medio 2006 beginnen. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

Dit is later dan Defensie-minister Kamp aan de Kamer had gemelod. VVD-Kamerlid Hans van Baalen heeft hierover Kamervragen gesteld. Van Baalen wil weten waar de eventuele vertraging aan te wijten valt.

Vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de minister en de staatssecretaris van Defensie en aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat over een aanzienlijke vertraging bij de vervanging van de Orions bij de Nederlandse Kustwacht

1. Heeft u kennisgenomen van het artikel 'Afstoten van Orions toch voorbarig; alternatief voorlopig niet voorhanden'?

2. Heeft u eerder aan de Kamer gemeld dat, bij het afstoten van de Orions per 1 januari 2005, "voor een deel van 2005 een tussenoplossing zal moeten worden gevonden" wat betreft de taken die worden verricht voor de Kustwacht Nederland?

3. Is inmiddels de verwachting dat de twee nieuw te leasen civiele vliegtuigen ten behoeve van de Kustwacht Nederland pas medio 2006 kunnen worden ingezet?

4. Waaraan moet deze vertraging worden geweten?

5. Hoe verhoudt zich de kwaliteit van de activiteiten van de Nederlandse Kustwacht bij een tijdelijk vaker inzetten van de Dornier zich tot de traditionele inzet van een Orion en een Dornier?

6. Wilt u deze vragen tezamen met de vragen die door de Kamercommissie Defensie zijn gesteld over de verkoop van Orions aan Duitsland en over de onderhandelingen over de verkoop van Orions aan Portugal beantwoorden voor de behandeling van de Defensiebegroting voor 2005.

17 september 2004