Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr.117

17 september 2004

SCHOLEN WERKEN AAN BRANDVEILIGHEID

Scholen kunnen de (brand)veiligheidsvoorschriften beter naleven. Dit is één van de belangrijkste conclusies na een gezamenlijke handhavingcampagne van de afdeling Bouwtoezicht van de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting en de Brandweer die eind 2003 en begin 2004 is uitgevoerd. Tijdens deze campagne zijn de Rotterdamse basisscholen gecontroleerd op de naleving van de (brand)veiligheidsvoorschriften. Uit de controle blijkt dat scholen niet altijd de gestelde voorschriften naleven. Gevaarlijke situaties zijn echter niet aangetroffen. De scholen en schoolbesturen hebben hierop actie ondernomen en de geconstateerde overtredingen zijn vrijwel allemaal opgelost.

In de periode december 2003 - maart 2004 zijn ruim 270 basisscholen gecontroleerd. Slechts 22 % van de scholen bleek de voorschriften van de brandweer volledig na te leven. In totaal zijn 665 overtredingen vastgesteld. De meeste overtredingen hebben te maken met brandbare versieringen, de ontruimingsinstallaties en de brandcompartimenteringen. In totaal waren bijna 200 nacontroles noodzakelijk. De voorschriften van Bouwtoezicht werden beter nageleefd. De score bedroeg hier ruim 80%. Bouwtoezicht stelde vooral overtredingen in de rook- en brandcompartimenten vast. De controles zullen periodiek worden herhaald. Zo zal in 2005 een nieuwe controleronde starten. Hierbij zal extra aandacht worden geschonken aan voorlichting om de eigen verantwoordelijkheid van scholen en schoolbesturen verder te stimuleren.

Bij een controle naar brandveiligheid door de Brandweer in de periode juni 2002 - april 2003 bleek dat slechts 4 basisscholen zich aan de brandveiligheidsvoorschriften hielden. De nieuwe cijfers laten een duidelijke verbetering te zien voor de naleving van de voorschriften door de basisscholen. Toch maken deze cijfers ook duidelijk dat de betrokken partijen er voorlopig nog niet zijn. De schooldirecties, het personeel en de schoolbesturen zijn zich hiervan bewust en hebben maatregelen genomen om het veiligheidsniveau structureel te verhogen. Met "good housekeeping" en gezond verstand bleken de meeste zaken oplosbaar. Bij veel scholen waren de overtredingen dan ook redelijk snel beëindigd. Een groot probleem vormt de beschikbare ruimte in de scholen. Gangen en vluchtwegen worden vaak gebruikt voor allerlei onderwijsactiviteiten, terwijl die ruimten juist bedoeld zijn voor een veilige vluchtroute. Ook bleken ruim 130 scholen te beschikken over een ontruimingsalarminstallatie die niet meer aan de huidige eisen voldoet. De dienst Stedelijk Onderwijs is een programma aan het voorbereiden om dit structureel aan te pakken. Naar verwachting start de uitvoering hiervan na de zomer van 2004.

De uitgevoerde controles maken deel uit van het gezamenlijke handhavingsprogramma 2003 dat het college van B en W van Rotterdam voor de prioriteit veiligheid als collegedoelstelling hebben opgenomen in het collegeprogramma 'Het nieuwe elan van Rotterdam ...en zo gaan we dat doen'. Regels en voorschriften zijn belangrijk voor een effectief veiligheidsbeleid, maar wanneer er onvoldoende gelet wordt op de naleving ervan zijn ze zinloos. De rampen in Enschede en Volendam zijn voor het gemeentebestuur van Rotterdam aanleiding geweest om een extra impuls te geven aan de handhaving van regels op het gebied van de veiligheid.

De uitvoering van het gezamenlijke handhavingsprogramma voor 2004 is inmiddels in volle gang. Het uiteindelijke doel van toezicht, handhaving en samenwerking is om de veiligheid voor de burgers en bedrijven te vergroten.

noot voor de redactie/