Politie Noord-Holland-Noord

Alkmaar en omgeving, vrijdag 17 september

Alkmaar 17-09-2004 - 16.00 uur

Huiselijk geweld: overzicht tot en met augustus 2004

Alkmaar, vrijdag 17 september 2004.

Over de eerste acht maanden van dit jaar is er bij de politie Noord-Holland Noord 219 keer aangifte gedaan van geweld in huiselijke kring. In dezelfde periode vorig jaar was dat één keer minder. Van kindermishandeling kwamen 13 aangiftes binnen (2003: 10 x).

Het huiselijk geweld is een belangrijk aandachtspunt. Niet alleen van de politie, maar van meer organisaties, zeker sinds de start van de landelijke publiekscampagne in januari 2004.

Huiselijk geweld is, net als andere vormen van geweld, niet te tolereren.

Er blijven mensen die beweren dat mishandeling hoort bij bepaalde culturen of dat huiselijk geweld iets is waar de overheid zich niet mee hoort te bemoeien. Natuurlijk weten we wel beter. Deze vorm van geweld is óók strafbaar en komt achter één op de negen voordeuren in ons land voor. Op dit moment worden overal in het land initiatieven ontplooid om dat geweld te stoppen. Want als iemand zich ergens moet kunnen voelen, dan toch in ieder geval in eigen woonomgeving. Ook in Noord-Holland Noord.

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer gepleegd is. Het geweld kan zowel lichamelijk als geestelijk worden toegepast. Met de huiselijke kring wordt bedoeld de kring die bestaat uit (ex-)partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden.

Uit de praktijk blijkt, dat huiselijk geweld zelden spontaan verdwijnt, ondanks alle spijt en beloftes. Alleen professionele hulp kan structurele veranderingen bewerkstelligen.

De politie Noord-Holland Noord geeft met ingang van dit jaar maandelijks het aantal aangiftes weer.

Controle in voetgangersgebied

Alkmaar, vrijdag 16 september 2004.

In het voetgangersgebied in het centrum van Alkmaar is op donderdagavond een controle gehouden op het fietsen of brommer rijden in dit gebied. Daarbij zijn in totaal vier bestuurders van bromfietsen bekeurd.

Spookrijdster

Heerhugowaard, donderdag 16 september 2004.

Tijdens een verkeerscontrole op de Westerweg heeft een agent een wel heel opvallende spookrijdster aangetroffen. Een 13-jarige meisje reed omstreeks 20.30 uur over de rijbaan voor autoverkeer van Heerhugowaard richting Alkmaar. Een agent heeft haar naar de middenberm weten te dirigeren voordat er autos aan kwamen rijden. Het meisje was in paniek omdat ze verdwaald was. Ze is naar huis gebracht door agenten.

Inbraak in bedrijf

Alkmaar, donderdag 16 september 2004.

Bij een bedrijf aan de Boekelerdijk is ingebroken in de nacht van donderdag op vrijdag. De daders zijn het kantoor van het bedrijf vermoedelijk binnen gekomen via een raam. Er is een geldbedrag ontvreemd.