Openbaar Ministerie

Persberichten
Alkmaar, 17 september 2004

Geen nieuwe aanknopingspunten in onderzoek zaak Wijker

Het onderzoek naar de gewelddadige dood van de heer Wijker (mei 2000) wordt niet heropend naar aanleiding van het politieverhoor van de taxichauffeur uit Zaandam. Er zijn geen nieuwe feiten aan het licht gekomen.

Het Noordhollands Dagblad berichtte op vrijdag 27 augustus 2004 over een taxichauffeur die op 30 april 2000 kort voor de inbraak bij t Woud, aanwezig zou zijn geweest om klanten op te halen. Ook meldde de krant dat het signalement van twee personen die door het raam naar binnen keken zouden passen bij het signalement van twee in het dossier voorkomende getuigen.

De politie heeft de chauffeur gehoord en ook nader onderzoek gedaan om zijn verhaal te checken. Gebleken is dat de man twee dagen voor 30 april 2000 in restaurant t Woud is geweest om klanten op te halen. Dit blijkt onder andere uit de administratie van t Woud en het rittenboek van de taxicentrale. Verder zijn de signalementen die de chauffeur geeft - anders dan het Noordhollands Dagblad suggereert - niet zodanig dat daaruit enige conclusie is te trekken.
De Zaanse politie heeft de verklaring die de chauffeur op 3 mei 2000 heeft afgelegd, direct doorgegeven aan het onderzoeksteam. Het team heeft daar destijds ook notie van genomen.

De verklaring van de Zaanse taxichauffeur levert ook nu geen bruikbare aanknopingspunten op om het onderzoek te heropenen.