Lijst Pim Fortuyn


Taliban gefinancierd door hulporganisaties?

17/09/2004 - De Lijst Pim Fortuyn-fractie vreest dat het geld van Nederlandse hulporganisaties in Afghanistan gebruikt wordt voor de financiering van Taliban-milities. Het militair maandblad De Militaire Spectator meldt dat de honderden hulpverlenende instanties in Afghanistan woekerprijzen betalen voor onderkomens die in handen zijn van Taliban-commandanten. De huurprijzen zouden zelfs hoger zijn dan die in Manhattan.

Ironisch genoeg zou het enorme aantal hulporganisaties het proces van wederopbouw ernstig frustreren. De Afghaanse minister van Planning zou een gehoor van hulpverleners zelfs hebben toegebeten dat de werkwijzen van de hulporganisaties een 'ernstiger bedreiging vormen voor de regering, dan krijgsheren en commandanten'.

De Lijst Pim Fortuyn heeft hierover opheldering gevraagd aan de ministers van Ontwikkelingssamenwerking en Defensie. Indien er van dergelijke wantoestanden daadwerkelijk sprake is zou fractievoorzitter Mat Herben onder andere van hen willen weten waarom de panden niet onteigend worden.


---

Vragen van het lid Herben (LPF) aan de ministers van Ontwikkelingssamenwerking en Defensie over het mogelijk ten goede komen van Nederlandse ontwikkelingshulp aan de Taliban. (Ingezonden 15 september 2004)


1. Hebben de ministers kennis genomen van het artikel "Hulp als wapen" in de Militaire Spectator (nr.9), waarin wordt beweerd dat Taliban-commandanten de huuropbrengsten van door internationale hulporganisaties in Kabul gehuurde onderkomens waarvan zij de eigenaren zijn, gebruiken om militiatrainingen te financieren?


2. Klopt de bewering van Afghaanse makelaars dat veel onderkomens in Kabul in het bezit zijn van Taliban-commandanten die in Pakistan wonen? Klopt de bewering dat de exorbitante huuropbrengsten - de huurprijzen liggen er hoger dan in Manhattan! - door genoemde Taliban-commandanten worden gebruikt om militiatrainingen te financieren? Indien juist, om hoeveel onderkomens gaat het? Gaat het hier om, ook vanuit militair oogpunt, significante bedragen? Waarom worden deze Taliban-commandanten niet onteigend, of wordt anderszins voorkomen dat zij in het bezit komen van de huuropbrengsten?
Worden door de Afghaanse of Pakistaanse autoriteiten, eventueel geholpen door eenheden van ISAF of Enduring Freedom, pogingen in het werk gesteld om, bijvoorbeeld door middel van het volgen van deze geldstromen, deze in Pakistan verblijvende Taliban-commandanten te arresteren? Zo nee, waarom niet?


3. Hoeveel ontwikkelingshulp heeft Nederland in 2003 gegeven aan Afghanistan? Hoeveel zal dit bedragen in 2004 en de daaropvolgende jaren? Hoeveel nationale en internationale hulporganisaties zijn er thans actief in Afghanistan? Hoeveel daarvan zijn Nederlandse hulporganisaties?


4. Kunnen beide ministers garanderen dat er geen Nederlandse (ontwikkelings)gelden, hetzij rechtstreeks hetzij via de VN of andere hulporganisaties, in de vorm van huuropbrengsten of anderszins ten goede komen aan de Taliban? Geldt bovenstaande ook voor Al-Qaeda? Welke maatregelen worden genomen om dit te voorkomen?


5. Klopt de bewering dat de Taliban steeds meer terrein wint in Afghanistan, en dat zij reeds heerst over tweederde deel van het land? Indien juist, betekent dit dat zij kan rekenen op de steun van de bevolking in de betreffende gebieden?
In hoeverre gaat bovenstaande op voor de provincie Baglan, waar een Nederlands Provincial Reconstruction Team is gestationeerd? Wat betekent een en ander voor de werkwijze en ook de veiligheid van de Nederlandse militairen aldaar?


6. Heeft de Afghaanse minister van Planning in april tegen een gehoor van hulpverleners gezegd dat de werkwijzen van hulporganisaties een 'ernstiger bedreiging vormen voor de regering dan krijgsheren en commandanten'? Geldt dit ook voor Nederlandse of door Nederland gefinancierde hulporganisaties? Zo ja, welke?
Indien juist, op welke werkwijzen doelde de Afghaanse minister precies? Zijn de betreffende werkwijzen sindsdien aangepast?