Lijst Pim Fortuyn


LPF wil geen onderhandelingen met Turkije zonder mandaat kiezer

17/09/2004 - LPF-fractieleider Mat Herben steunt de oproep van Angela Merkel, voorzitter van de Duitse christen-democraten, om met Turkije te onderhandelen over de status van bevoorrechte handelspartner in plaats van het lidmaatschap van de Europese Unie. Dit is precies in lijn met het standpunt van de LPF: wel economische samenwerking, maar géén vrij verkeer van personen.

LPF-fractieleider Mat Herben steunt de oproep van Angela Merkel, voorzitter van de Duitse christen-democraten, om met Turkije te onderhandelen over de status van bevoorrechte handelspartner in plaats van het lidmaatschap van de Europese Unie. Dit is precies in lijn met het standpunt van de LPF: wel economische samenwerking, maar géén vrij verkeer van personen.

Een volledig lidmaatschap van de EU zal immers een uittocht veroorzaken, die zowel voor Turkije als West-Europa, met name Nederland en Duitsland, rampzalige gevolgen kan hebben. In Turkije ontstaat door de lopende hervormingen een tweedeling tussen de vooruitstrevende bewoners van West-Turkije en de achterlopende plattelandsbewoners in Anatolië, die 40% van de bevolking uitmaken. Uit opiniepeilingen is gebleken dat 25% van de bevolking wil emigreren. Gezaghebbende Turken klagen zelf over het feit dat deze Bergturken in feite vooral Koerden niet willen integreren in de moderne Turkse maatschappij. Voorts ondergraaft een Turks lidmaatschap van de EU het ingezette kabinetsbeleid dat gezinsvorming en gezinshereniging aan strikte voorwaarden wil binden.

Bovendien hebben Koerdische leiders de wapenstilstand met de Turkse overheid opgezegd, waardoor een hervatting van de burgeroorlog dreigt. De situatie in buurland Irak, waar miljoenen Koerden wonen, is eveneens explosief. De LPF wil Turkije helpen met handelsvoorrechten en met bondgenootschappelijke steun binnen de NAVO, maar ziet geen enkele overtuigende reden waarom Turkije moet toetreden. Het enige wat Turkije erbij zou winnen, is een vrij verkeer van personen en dit is precies wat wij niet willen, aldus Herben.

De LPF vindt het onbehoorlijk tegenover de Turkse regering om jaren te gaan onderhandelen en achteraf een referendum te houden, zoals VVD-leider Van Aartsen als noodsprong heeft bedacht. Dan geef je Turkije valse hoop. Het is eerlijker om nu klare wijn te schenken. Wij blijven ons inzetten voor een referendum vooraf over de vraag waarover de EU met Turkije mag onderhandelen: over een lidmaatschap of over de status van bevoorrecht handelspartner. Zonder mandaat van de Nederlandse kiezer verspeelt de regering haar geloofwaardigheid. En alleen regenten regeren zonder mandaat.