---

Nieuwsberichten
---

Overeenstemming over Battle Groups en Bosnië

17-9-2004 16:00:00

Op de informele top van 25 Europese ministers van defensie in Noordwijk bestaat overeenstemming over de oprichting van Battle Groups. Deze moeten het komend jaar een initiële operationele capaciteit bereiken en vanaf 2007 een volledige. Verder is onder meer gesproken over de overgang van de NAVO-missie SFOR in Bosnië naar de EU-geleide operatie Althea.

Tijdens de ochtend kwamen de militaire capaciteiten uitgebreid aan bod. Volgens minister Henk Kamp heeft de EU het afgelopen jaar aanzienlijke vorderingen gemaakt. Hij voegde eraan toe dat we "ervoor moeten zorgen dat we het Headline Goal 2010 tot stand brengen. Kwalitatieve doelstellingen vereisen de ontwikkeling van referentiepunten, maatstaven en criteria. Anders ontbreekt het bij de verbetering van onze strijdkrachten aan begeleiding. Referentiepunten, maatstaven en criteria zijn ook nodig voor het kritisch onderzoeken, beoordelen en evalueren van de eenheden die aan de EU zijn aangeboden."

De defensieministers zijn het eens over de diverse toezeggingen die gedaan zullen worden op de Military Commitment Conference in november aanstaande. Die omvatten zowel het aanpakken van de resterende tekortkomingen van het Helsinki Headline Goal als het verwezenlijken van de kwaliteitsdoelstellingen van het Headline Goal 2012.

Nieuws Nieuwsberichten