Ingezonden persbericht


PERSBERICHT afdeling Drechtsteden
Koninklijk Horeca Nederland

Horeca Dordrecht: aantrekkelijk, afwisselend en betaalbaar


1 op 3 consumenten niet tevreden met verkeersmaatregelen binnenstad

DORDRECHT, 16 september 2004 - Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat een terrasbezoek in Dordrecht het goedkoopste van Nederland en dat de horeca afwisselend en aantrekkelijk is. "Daar zijn we natuurlijk heel trots op," zegt voorzitter Joost de Bruijn van de afdeling Drechtsteden van Koninklijk Horeca Nederland. Als één van de weinige steden in Nederland mogen terrassen in Dordrecht tot december blijven staan. "Dan is het toch extra genieten dat een rondje geven bij ons het goedkoopste* van heel Nederland is! Daarnaast zijn onze gasten ook nog eens heel blij met de horeca**. Dordrecht? Gewoon Gastvrij!"

Regelmatig laat de gemeente Dordrecht onderzoeken hoe zij het als uitgaansstad doet. Tussen 1999 en 2003 is het horeca-aanbod tegen de landelijke trend in gegroeid. Van de volwassenen geeft 85% aan wel eens een bezoekje te breng aan de horeca, die zich zo sterk ontwikkelt. Het aanbod is afwisselend (bijna alle keukens, ook de vegetarische, zijn vertegenwoordigd) en daardoor gaan vooral jongeren steeds vaker uit eten. De vele betaalbare eetcafés dragen hier beslist aan bij.

"Het totale vermaakaanbod wordt hoog gewaardeerd," aldus horecavoorzitter Joost de Bruijn. "Daarnaast wordt er veel georganiseerd in de Evenementenstad Dordrecht. Bij al deze organisaties, zoals het Bluesfestival, de Kerstmarkt, de boekenmarkt en Dordt op je Bord (14 deelnemende restaurants op het Statenplein) is de horeca nauw betrokken."

Een groot kritiekpunt uit het onderzoek** vormen de verkeersmaatregelen in Dordrecht. De gemeente heeft een autoluw centrum gecreëerd om mensen heerlijk te kunnen laten rondwandelen en gasten op terrassen optimale verkeersveiligheid te bieden. Geen rondrazende auto's, maar een wandelgebied met aantrekkelijke horecaconcentraties. Uit het onderzoek van de gemeente komt echter naar voren, dat "1 op 3 consumenten" niet tevreden is met deze maatregelen. De bereikbaarheid en parkeergelegenheid krijgen dikke onvoldoendes. "We proberen dit al heel lang aan te pakken en daarom hebben we de Citybus Plus in het leven geroepen," aldus De Bruijn. Dordrecht introduceerde dit voorjaar de Citybus Plus om de gasten van de horeca beter van dienst te zijn. Voor E1,60 laat een gast zich van en naar ruime parkeercentra brengen om dan in de gezellige historische binnenstad te kunnen genieten van de grote verscheidenheid restaurants, cafés, cafetaria's en discotheken. "De afgelopen maanden hebben we daarvoor 6.000 gratis tickets weggeven. Maar het blijven lapmiddelen, want we vinden al tijden dat de gemeente de bereikbaarheid van de binnenstad moeten verbeteren. Het moet toch een duidelijk signaal zijn, dat de bevolking er zo weinig waardering voor heeft? Gemeente Dordrecht doe er dan wat aan! Als ze dan niet naar de ondernemers willen luisteren, luister dan in ieder geval naar de burgers!"

* Terrassenonderzoek Van Spronsen & Partners, Leiderdorp, 071 - 541 88 67. ** Onderzoeksrapport SGB i.o.v. de Gemeente Dordrecht, juni 2004


---

Noot voor de redactie -