Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 17-9-2004

Eén verzekering voor ziektekosten

Het verschil tussen ziekenfonds en particuliere verzekering gaat verdwijnen. Minister Hoogervorst heeft vandaag het wetsvoorstel Zorgverzekeringswet naar de Tweede Kamer gestuurd.

De nieuwe standaardverzekering vervangt het huidige ziekenfonds, de particuliere ziektekostenverzekering en de publiekrechtelijke regelingen voor ambtenaren. Net als nu in het ziekenfonds stelt de overheid een wettelijk verzekerd standaardpakket samen. De Zorgverzekeringswet moet in 2006 in werking treden.

Iedereen is straks verplicht om zich te verzekeren tegen ziektekosten. De hoogte van de premie zal ergens tussen particulier en ziekenfonds in liggen; tussen 1000 en 1100 euro per jaar. Om de kosten van de premie ook na invoering van de Zorgverzekeringswet voor iedereen betaalbaar te houden, komt er een inkomensafhankelijke zorgtoeslag. Uitgangspunt is dat een alleenstaande straks vier procent van zijn inkomen kwijt is aan premie; voor gezinnen is dat 6,5 procent. "Alles wat daarboven komt, wordt gecompenseerd door de zorgtoeslag", zei Hoogervorst vandaag bij de presentatie van zijn plannen in Nieuwspoort.

In de nieuwe basisverzekering hebben klanten veel meer - financieel - belang bij het maken van een goede keuze tussen verzekeraars. Verzekerden mogen elk jaar van zorgverzekeraar veranderen. "De klant wordt een lastige klant", in de woorden van Hoogervorst. "Een kritische klant. Hij zal ervoor zorgen dat de concurrentie tussen verzekeraars sterk toeneemt. Dat moet de kwaliteit van het aanbod hoog en de prijs van de polissen scherp houden. De verzekeringsmarkt wordt niet alleen prijsmarkt, maar ook een servicemarkt - daar ben ik van overtuigd."
Een op te richten Zorgautoriteit controleert of de verzekeraars eerlijk met elkaar concurreren.

Het wetsvoorstel wordt naar verwachting dit najaar behandeld in de Tweede Kamer en voorjaar 2005 in de Eerste Kamer. In het najaar van 2005 start een uitgebreide campagne om het publiek te informeren.