Vlaamse overheid

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van Minister Kris PEETERS een plan van aanpak goedgekeurd om een aantal hangende problemen met betrekking tot de nv Aquafin en de organisatie en financiering van de waterzuivering in Vlaanderen coherent aan te pakken. Ook de lopende verkoopsprocedure van het aandeel van het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening werd in dit plan geïntegreerd.

Het plan voorziet dat de bestaande afvalwaterheffing omgevormd wordt tot een vergoeding voor de kosten van de zuivering van het geloosde afvalwater. De inning van deze vergoeding zal worden toevertrouwd aan de drinkwatermaatschappijen.

Deze manier van werken die ook in Wallonië en andere Europese landen bestaat, maakt het mogelijk om de BTW op de facturen van de waterzuiveraar nv Aquafin aftrekbaar te maken in hoofde van de bedrijven en terug te brengen tot 6% voor de particulieren. Op die manier komen middelen vrij om de uitvoering van de noodzakelijke rioleringswerken te versnellen.

Tegelijk zal het Vlaamse Gewest het hangende geschil met de Europese Commissie over de verenigbaarheid van het gemengde bedrijf (overheid-privé) nv Aquafin met het gemeenschapsrecht trachten op te lossen door een nieuw beheerscontract af te sluiten met de nv Aquafin waarbij het ondernemingsrisico bij het bedrijf wordt geplaatst. In uitvoering van het regeerakkoord zal in een duidelijke scheiding worden voorzien tussen enerzijds de gewestelijke opdracht van collectering en zuivering van het afvalwater (opdracht toevertrouwd aan nv Aquafin) en de gemeentelijke opdracht om in te staan voor de inzameling via de rioleringen van het afvalwater.

In de schoot van de Vlaamse Milieumaatschappij zal een ecologische en economische toezichtfunctie worden uitgebouwd die zowel het ecologisch resultaat van de zuivering als de economische performantie moet monitoren.

De Vlaamse Regering heeft tegelijk beslist om de lopende procedure van verkoop van haar aandeel in de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening aan te wenden om de structuur van de drinkwatervoorziening in Vlaanderen te versterken. Aan de Participatiemaatschappij Vlaanderen die de verkoopsoperatie begeleidt, is daarom opdracht gegeven een voorstel uit te werken waarbij de beide overblijvende biedende consortia een gezamenlijke strategie voor het bedrijf zouden uitzetten en in dit kader samen de participatie van het Gewest zouden overnemen. Dit zou moeten aanleiding geven tot een vermindering van de versnippering in het Vlaamse waterlandschap en grotere efficiëntie, wat moet resulteren in een gunstig effect op de kostprijs van drinkwater.

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 00
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be