Vlaamse overheid

Op 27 augustus laatstleden, rapporteerde Vlaams minister van Financiën en Begroting, Dirk VAN MECHELEN, een eerste maal over de begrotingscontrole 2004. Om de begrotingsdoelstelling te vrijwaren (normoverschot van 347 miljoen euro, exclusief EBA), besliste de Vlaamse Regering maatregelen te nemen voor 450 miljoen euro. 150 miljoen euro moet komen van recurrente initiatieven en 300 miljoen via éénmalige maatregelen.

Er liggen heel wat technische suggesties op tafel om een recurrente inspanning van 150 miljoen euro mogelijk te maken. De Vlaamse Regering besliste om hierover pas knopen door te hakken tijdens en na de politieke bilaterales, die begin volgende week starten.

Tevens gaf de Vlaamse Regering vandaag opdracht om een aantal kantoorgebouwen te valoriseren via een 'Sale and Rent-back'-operatie, waarvan het Brusselse Conciencegebouw het belangrijkste is. Drie kantoorgebouwen van Vlaamse Overheidsinstellingen (Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse Huisvestings- maatschappij en Kind & Gezin) zullen in nauw overleg met de raden van bestuur door de bevoegde ministers bij deze operatie worden betrokken.

Er wordt niet geraakt aan het Vlaamse patrimonium met culturele, historische of symbolische waarde. Maar kantoorgebouwen in eigendom houden, is geen kerntaak van een overheid.

In opdracht van de Vlaamse Regering zal minister Dirk Van Mechelen deze operatie technisch coördineren om een optimale realisatie mogelijk te maken.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 552 67 00 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be