Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed dat de handel in en de keuring van zaaizaad van groenvoedergewassen reglementeert. Het betreft een omzetting van een Europese richtlijn in Belgisch recht. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Yves LETERME en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering beslist tot een gedeeltelijke verdeling van het provisionele bufferkrediet voor het departement Leefmilieu en Infrastructuur.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

De Vlaamse Regering kent subsidies toe voor de ondersteuning van de volgende sectorconvenants: auto- en aanverwante sectoren (306.000 euro) en de social profit sector (306.000 euro). De convenants hebben tot doel de structurele samenwerking met sectoren te versterken en uit te breiden, bestaande initiatieven in verschillende beleidsdomeinen te integreren en sectorale knelpunten op de arbeidsmarkt te bestrijden.


* * *

De Vlaamse Regering keurt de omvorming goed van sommige afdelingen van het hoger onderwijs voor sociale promotie naar de bachelor-masterstructuur van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Het gaat om de opleidingen stedenbouw en ruimtelijke planning in de Erasmushogeschool, de Hogeschool Antwerpen, de Hogeschool Gent en de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst; de opleiding monumenten- en landschapszorg in de Hogeschool Antwerpen en de kaderopleiding nursing en intensieve zorgen in de Hogeschool Antwerpen, de Hogeschool Gent en de Provinciale Hogeschool Limburg.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed tot gelijkschakeling van graden, uitgereikt vóór het academiejaar 2004-2005, met de graden van bachelor of master. Dit betekent concreet dat studenten met oude graden vanaf 1 juli 2005 de titel bachelor of master mogen voeren. Het gaat om een generieke gelijkschakeling; er moeten en kunnen geen nieuwe of vervangende diploma's worden aangevraagd of verkregen.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten en na advies van de Raad van State kent de Vlaamse Regering definitief een subsidie toe aan tijdelijke projecten voor leerlingen met autismespectrumstoornissen. Hiermee wil zij zes scholen voor buitengewoon onderwijs aanstellen voor een tijdelijk project dat loopt tot het einde van het schooljaar 2005-2006. Deze scholen zullen hun expertise binnen een bepaalde regio ten dienste stellen van scholen voor gewoon en buitengewoon onderwijs die kinderen met autismespectrumstoornissen opvangen.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed betreffende projecten 'Accent op Talent' tot herwaardering van het technische en beroepsonderwijs. Het doel van deze projecten is het technische en beroepssecundaire onderwijs een modern en aantrekkelijk imago te geven. Einddatum van de projecten is het schooljaar 2005 - 2006. Dit experiment loopt verspreid over heel wat - hoofdzakelijk secundaire - scholen. Er zitten slechts enkele basisscholen en centra voor volwassenenonderwijs tussen de voortrekkersscholen. Om deze scholen in staat te stellen hun innovatieve en vernieuwende rol optimaal te vervullen, krijgen ze van de overheid een 'licentie tot innovatie'. Dit laat hen toe om tijdens de duur van de projecten af te wijken van de bestaande regelgeving. De deelnemende secundaire scholen mogen bijvoorbeeld alternatieve leerplannen hanteren, hun lesspreiding differentiëren, leerlingen les laten volgen in andere voortrekkersscholen en leerlingen van verschillende leerjaren samen les laten volgen.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'historich gegroeide bedrijven Deba nv en Nevelland vzw te Nevele'.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse Regering trekt een wijzigingsbesluit in over de voorwaarden en modaliteiten van overdracht van onroerende goederen door de Vlaamse Huisvestings- maatschappij en de sociale huisvestingsmaatschappijen in uitvoering van de Vlaamse Wooncode. Het Arbitragehof heeft namelijk artikel 21 vernietigd van het decreet houdende de bepalingen tot begeleiding van de begroting 2003. Dat artikel vormde de decretale grondslag van het afdwingbare kooprecht van de sociale huurwoning door de zittende huurder. Gezien de modaliteiten en de voorwaarden van dit kooprecht verder werden uitgewerkt in een besluit van de Vlaamse Regering, wordt dit besluit nu ingetrokken.


-----
einde

-----