Openbaar Ministerie

Persberichten
Landelijk Parket, 17 september 2004

Aanhouding na bedreiging Tweede-Kamerlid Hirsi Ali

Onder leiding van het Landelijk Parket heeft de Nationale Recherche in Den Haag een 22-jarige man aangehouden, die wordt verdacht van bedreiging van het Tweede-Kamerlid mevrouw Hirsi Ali. De man wordt ervan verdacht dat hij een dreigbericht op internet heeft geplaatst. Hij is woensdag aangehouden en vandaag door de rechter-commissaris voor tien dagen in bewaring gesteld.

Na de uitzending op 29 augustus 2004 van het televisieprogramma Zomergasten waarin Hirsi Ali te gast was verschenen op internet dreigberichten in een forum bij Microsoft Netmeeting (MSN). Bij de leden van het desbetreffende forum bestaat interesse in berichtgeving die verband houdt met de internationale jihad. Microsoft heeft deze week het forum gesloten.

In samenwerking met de Amerikaanse justitiële autoriteiten en Microsoft kon het emailadres van de verdachte worden achterhaald. In het onderzoek zijn drie adressen in Den Haag doorzocht, waarbij back-ups zijn gemaakt van de harde schijven en geautomatiseerde bestanden van 12 aangetroffen computers.

Vanwege de dreigberichten moesten extra maatregelen worden getroffen om Hirsi Ali haar werk als lid van de Tweede Kamer te kunnen laten doen.

Voor informatie: Wim de Bruin