Ingezonden persbericht


Utrecht, 17 september 2004
Branche Kinderopvang zet zwaar in op kwaliteit

Donderdag 16 september hebben de leden van de MOgroep, waarbij 80% van de branche is aangesloten, JA gezegd tegen verregaande kwaliteitsafspraken. Afspraken over arbeidsomstandigheden, wederzijdse rechten en plichten en concrete kwaliteitsregels geven ouders, werknemers én werkgevers meer duidelijkheid en zekerheid. Kinderopvang maakt daarmee een nieuwe professionaliseringsslag; is toetsbaar en transparant geworden. Op deze manier kan het welbevinden van het kind in de opvang nog beter gewaarborgd worden.

Per 1 januari 2005 worden in de nieuwe Wet kinderopvang alleen nog algemene kwaliteitseisen genoemd. De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de kinderopvang ligt bij de branche zelf. De branche heeft samen met betrokkenen en belanghebbenden de koe bij de horens gevat. In drie maanden tijd zijn niet alleen concrete kwaliteitsregels geformuleerd, maar zijn ook afspraken gemaakt over arbeidsomstandigheden voor medewerkers én zijn de algemene voorwaarden definitief geworden.

Concrete kwaliteitsregels
In een convenant kwaliteit zijn door ouders verenigd in de belangenvereniging ouders in de kinderopvang (BOinK) en de branche gezamenlijk concrete kwaliteitsregels geformuleerd. De kwaliteitsregels hebben betrekking op het aantal kinderen per leidster, huisvesting, omvang van de groepen, het pedagogische plan, veiligheid, gezondheid en betrokkenheid van ouders. Met het convenant wordt invulling gegeven aan de eigen verantwoordelijkheid van de branche. Tevens wordt het convenant kwaliteit als basis gebruikt voor de wijze waarop op gemeentelijk niveau toezicht gehouden kan worden op de kwaliteit van kinderopvang.

Algemene voorwaarden
De branche heeft samen met ouders (BOinK) en de Consumentenbond Algemene voorwaarden voor dagopvang en buitenschoolse opvang tot stand gebracht. Deze Algemene voorwaarden vormen de basis voor de contracten tussen ouders en aanbieders van kinderopvang. Gekoppeld aan deze Algemene voorwaarden wordt een tweezijdige Geschillencommissie ingesteld. De branche sluit zich aan bij de Stichting Geschillencommissies waarbij o.a. ook de Bovag, de Recron en de ANVR aangesloten zijn.

Afspraken over arbeidsomstandigheden
In het 'arboplusconvenant' heeft de branche samen met de vakbonden en het ministerie van SZW afspraken gemaakt over de wijze waarop werkdruk gereduceerd kan worden. Het convenant concentreert zich op een verdere verbetering van het verzuim en reïntegratiebeleid. De branche erkent hiermee het belang van een goed arbeidsomstandighedenbeleid.

Perscontacten:
Kyra van der Meulen, telefoon 030 - 298 34 28 of 06 - 51 784 584 -----------------------

---- --