ABVAKABO FNV


Zoetermeer, 16 september 2004

Personeel ziekenhuizen verdient meer begeleiding bij schokkende ervaringen

Uit onderzoek van het onderzoeksbureau Prismant dat vandaag is gepresenteerd blijkt dat de tevredenheid van personeel in de ziekenhuizen over hun werk in 2004 is toegenomen sinds 2001. De vakbonden in de zorgsector (ABAVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, De Unie Zorg en Welzijn en NU'91 zijn blij dat beleidsveranderingen vruchten beginnen af te wer pen.Hetisechterzorgelijkdat20procentvande ondervraagden aangeeft last te hebben van schokkende ervaringen, zoals sterfgevallen, seksuele intimidatie en agressie, waarvoor de helft geen begeleiding krijgt.

De vakbonden in de zorgsector hebben samen met de werkgever, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) onderzoeksbureau Prismant een onderzoek laten uitvoeren naar de arbeidstevredenheid van het personeel in de ziekenhuizen. Het vorige onderzoek heeft plaatsgevonden in 2001. Ruim 61.000 mensen hebben aan het onderzoek deelgenomen en de respons was 39,9 procent.

Met 50 procent van de werknemers wordt nog steeds geen jaarlijks functioneringsgesprek gevoerd, terwijl dit wel in de CAO is afgesproken. 80 procent heeft nog helemaal geen afspraken kunnen maken over persoonlijke ontwikkeling. Het onderzoek geeft aan dat het maken van afspraken over persoonlijke ontwikkeling juist leidt tot een hogere tevredenheid. Bezuinigingen binnen instellingen en fusies worden genoemd als belangrijke factoren die de arbeidstevredenheid nadelig beïnvloeden.

De bonden vinden het verontrustend dat 1 op de 4 werknemers aangeeft dat er te weinig personeel is om het werk te doen. 20 procent van de ondervraagden geeft aan dat onderbezetting van personeel en hoge werkdruk nog steeds niet als problemen worden gezien door de werkgever. De combinatie werk-privé is voor 40 procent van de ondervraagden een punt van zorg. Ook het gebrek aan aandacht vanuit de werkgever voor persoonlijke ontwikkeling baart de bonden zorgen.

De bonden pleiten, na hervatting van het overleg met sociale partners, voor een spoedig onderhoud met de NVZ om over maatregelen te spreken. Boven aan het lijstje van de bonden staat verbetering van de begeleiding van het personeel bij schokkende ervaringen. Daarnaast willen de bonden dat het instrument Persoonlijke Ontwikkelingsplannen (POP's) en het project Veilige Zorg worden voortgezet.

Wilt u meer weten, neem contact op met:
Tim de Jong ABVAKABO FNV (06) 51274768 Willem Jelle Berg CNV Publieke Zaak (06) 20410430
Simonne de Zwart De Unie Zorg en welzijn (06)52522002 Nanda Nagel Nu'91 (06)51402889 23)

17 sep 04 17:27