HET PLATFORM BEROEPSONDERWIJS

Subsidieregeling voor samenwerking bedrijven en onderwijsinstellingen

Bijna 11 miljoen voor innovatie beroepsonderwijs

Het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs -vmbo, mbo en hbo samen - krijgen dit jaar bijna 11 miljoen euro innovatiegeld. De subsidie is bedoeld voor zogenoemde innovatiearrangementen, waarin bedrijven en scholen voor beroepsonderwijs samenwerken om het innovatief vermogen van het beroepsonderwijs 'in de diepte' te versterken. De innovatie moet een stimulans zijn voor de ontwikkeling van professionele vakmensen, die op hun beurt een bijdrage kunnen leveren aan de versterking van de kenniseconomie.

Staatssecretaris Rutte van Onderwijs ondertekende onlangs de vernieuwde Subsidieregeling Innovatiearrangement 2004. In de arrangementen staat de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven centraal. Ze moeten zich richten op een van de volgende thema's:
- verbetering van het rendement en de doorstroom,
- innovatie van de pedagogiek en didactiek, en
- een verhoging van de kwaliteit en professionaliteit van de output. De projecten kunnen een regionale en een sectorale insteek hebben.

In 2004 wordt de deelname van vmbo-scholen aan de projecten en een versterking van de relatie tussen het beroepsonderwijs en bedrijfsleven uitdrukkelijk bevorderd.
Rekening houdend met het beschikbare budget zullen 10 tot 20 meest kansrijke en innovatieve projectvoorstellen worden geselecteerd. Vorig jaar was er in dezelfde regeling 10 miljoen euro beschikbaar, waarmee uiteindelijk 21 projecten van start zijn gegaan. Om de administratieve last voor scholen en bedrijven te verminderen is de aanvraagprocedure in vergelijking met vorig jaar aanmerkelijk vereenvoudigd.

De uitvoering van de regeling is door de staatssecretaris van onderwijs in handen gelegd van Het Platform Beroepsonderwijs, die dat doet in nauw overleg en afstemming met de sociale partners in de Stichting van de Arbeid.
Het Platform Beroepsonderwijs verzorgt de voorlichting, advisering en monitoring. Een onafhankelijke commissie beoordeelt de aanvragen. De formele toekenning van de subsidie gebeurt door het bestuur van Het Platform Beroepsonderwijs namens de minister van Onderwijs.

Het innovatiearrangement vloeit voort uit het convenant 'Samenwerking ten behoeve van Innovatie in het beroepsonderwijs', dat in mei 2003 is gesloten tussen de sociale partners verenigd in de Stichting van de Arbeid, de ministeries van OCW en LNV, en Het Platform Beroepsonderwijs namens de onderwijsinstellingen en kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven. De drie partijen zijn ook verantwoordelijk voor de totstandkoming van de nieuwe, minder bureaucratische regeling. Alle informatie over de Subsidieregeling Innovatiearrangement 2004 is te vinden op de website www.hpbo.nl.


---

Noot voor de redactie,