Provincie Overijssel

Oude stallen maken plaats voor woningen in Overijssel

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben het uitvoeringskader Rood voor Rood met gesloten beurs vastgesteld. Met deze regeling kunnen oude landschapsontsierende agrarische bedrijfsgebouwen gesloopt worden in ruil voor woningen. GS wil hiermee, samen met gemeenten, de ruimtelijke kwaliteit en sociaal-economische vitaliteit van het landelijk gebied verbeteren.

In de eerste helft van dit jaar is het conceptkader voorgelegd aan de Overijsselse gemeenten en maatschappelijke organisaties. "De reacties waren overwegend positief", aldus gedeputeerde Piet Jansen, portefeuillehouder voor het Landelijk gebied en Water in Overijssel. "Gemeenten hebben daarnaast aangegeven de uitvoering van de regeling voor hun rekening te willen nemen. Via een (gezamenlijk) gemeentelijk beleidskader, dat wij als provincie goedkeuren, kan zo voorkomen worden dat voor elke individueel geval toestemming van de provincie nodig is."

Rood voor Rood met gesloten beurs

Met Rood voor Rood met gesloten beurs wordt het mogelijk om de sloop van landbouwontsierende agrarische bedrijfsgebouwen te compenseren door de bouw van één of meer burgerwoningen. Compensatie kan zowel ter plekke als in/bij de kern of buurtschap plaatsvinden. Daarnaast kan de opbrengst van compensatiewoningen ook gebruikt worden voor bedrijfsverplaatsingen, mits er sprake is van ruimtelijke problemen ten gevolge van intensieve veehouderij en er geen gebruik wordt gemaakt van andere verplaatsingsregelingen. Karakteristieke en cultuurhistorische waardevolle bebouwing mag niet gesloopt worden.

In een groot aantal Overijsselse gemeenten lopen inmiddels experimenten die met behulp van het uitvoeringskader Rood voor Rood verder opgepakt kunnen worden.

Rood voor Rood met gesloten beurs is een uitwerking van de startnotities Rood voor Rood (RvR), Rood voor Groen (RvG) en Vrijkomende Agrarische Bedrijfsbebouwing die Provinciale Staten in februari 2004 hebben aangenomen. Op basis van het nu vastgestelde kader vindt een streekplanherziening plaats. Deze wordt naar verwachting in oktober voor iedereen ter inzage gelegd, waarna de Staten de herziening in maart 2005 beoordelen. Evaluatie van het beleid zal naar verwachting in 2008 plaatsvinden.

Via de documenten Natuur & Landschap is Rood voor Rood met gesloten beurs na te lezen.

© 2004 Provincie Overijssel