SP

Nieuw zorgstelsel: veel markt, weinig solidariteit

'Het enige goede nieuws is dat er één zorgverzekering komt voor iedereen,' aldus SP-Kamerlid Agnes Kant. 'De invulling is vooral slecht nieuws. De solidariteit tussen gezond en ziek en tussen arm en rijk wordt aangetast. De keuzevrijheid van de patiënt wordt beperkt. De marktwerking en commercie is een bedreiging voor de kwaliteit en gelijke toegang en zal juist leiden tot kostenstijging.'

Het stelsel is niet inkomenssolidair, want het wordt een stelsel met nominale premies. Dat wil zeggen dat iedereen hetzelfde betaalt, of je nu miljonair bent of het van de bijstand moet doen. Het kabinet komt dan wel met een zorgtoeslag voor de lagere inkomens, maar dat is bureaucratisch, niet volledig en zorgt er niet voor dat hogere inkomens voldoende bijdragen. Kant: 'Als je het stelsel inkomenssolidair wilt maken, moet je dat regelen door inkomensafhankelijke premies.' Ook de invoering van de no-claimregeling is niet solidair. 'Ziek gaat betalen voor gezond. Chronisch zieken en ouderen zien natuurlijk nooit iets terug van de verhoogde ziekenfondspremie in de vorm van een no claim,' aldus Kant.

Ook de introductie van meer marktwerking en commercie is een bedreiging voor de solidariteit in de zorg, volgens de SP. Dat het risico van selectie bestaat, blijkt nu al door het weigeren van 65-plussers bij aanvullende verzekeringen. Daarnaast wijst de Raad van State terecht op de beperking van de keuzevrijheid van de patiënt en de verwijsvrijheid van de arts door de kabinetsplannen. Ook bedreiging van de kwaliteit van zorg en kostenstijgingen sluit de Raad van State niet uit.

Meer informatie: Agnes Kant, (06) 51 262 918

17 sep 04 18:51