Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

De toekomst 25 jaar later.

---

17-09-2004

Zeventien deskundigen werden toen gevraagd om op hun specifieke terreinen toekomststudies te maken voor de Algemene toekomstverkenning. Nu heeft de WRR deskundigen van `nu' gevraagd om aan te geven wat er van terecht is gekomen en waarom de geschetste ontwikkelingen in het algemeen al dan niet is uitgekomen.De Algemene Toekomstverkenning van de WRR was een omvangrijk project. Veel is uitgekomen, maar veel is ook anders gegaan.De ontwikkeling van de economie is aardig uitgekomen, maar de Europese eenwording heeft zich veel sterker ontwikkeld dan gedacht. En wie had verwacht dat de communistische wereld zou instorten? In de ATV is een sterke toenemende werknemersparticipatie voorspelt, geheel in de trend van de jaren zeventig, waarover je nu kan glimlachen.De ontwikkeling van de vrijetijdsmaatschappij is anders verlopen en de voorspelling dat structurele werkloosheid zou worden uitgebannen is ook niet uitgekomen. En ook rijden we niet volop in huurauto's.

Dat roept de vraag op of toekomststudies zinvol zijn. In het slothoofdstuk geven de redacteuren van de bundel aan dat voorspellende studies bij terugblik altijd ook een zekere bron van vermaak zijn. De tijd van grote ver vooruitkijkende algemene toekomstvoorspellingen lijkt op dit moment voorbij. Het toekomstonderzoek van nu richt zich meer op verkenningen die mogelijke toekomstige problemen voor beleidsmakers in kaart brengen. Daarbij moet men bedenken dat het in kaart brengen van toekomstige problemen er altijd op gericht is om het probleem te voorkomen, dus in die zin de toekomst niet te laten uitkomen.

Over de WRR

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (wrr) is een onafhankelijke denktank voor de Nederlandse regering. De wrr geeft de regering gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen vanuit een langetermijnperspectief. Deze onderwerpen zijn sectoroverstijgenden hebben betrekking op maatschappelijke vraagstukken waarmee de regering in de toekomst te maken kan krijgen. De wrr-adviezen krijgen hun weerslag in openbare rapporten, die zowel een probleemstellend als adviserend karakter kunnen hebben. Bij de voorbereiding van adviezenwordt soms onderzoek uitbesteed aan externe deskundigen. De resultaten hiervan worden veelal gepubliceerd als verkenning.

Vijfentwintig jaar later, de toekomstverkenning van de WRR uit 1977 als leerproces,
P.A. van der Duin, C.A. Hazeu, P. Rademaker en I.J. Schoonenboom WRR verkenning nr. 5, ISBN 90-5356-730-5, prijs EUR 44,95 is vanaf 17 september verkrijgbaar in de boekhandel en bij Amsterdam University Press, Prinsengracht 747-751, 1017 JX Amstyerdam, bestellingen@aup.nl. Meer informatie over deze en andere WRR uitgaven bij Amsterdam University Press vindt u op www.aup.nl
Nadere inlichtingen over het rapport zijn te verkrijgen bij: Dr. C.A. Hazeu (WRR) telefoon 070-3564659
Drs. J. Groeneveld (WRR) telefoon 070-3564668

Een recensie-exemplaar kunt u bestellen bij:
WRR,
afdeling publicaties,
Postbus 20004,
2500 EA Den Haag;
fax 070-356 4685
e-mail info@wrr.nl

© WHY Service Group, for comments e-mail the Webmaster