Kamer van Koophandel Friesland

Persbericht

Kamer van Koophandel Friesland: lasten ondernemers stijgen te veel!

Leeuwarden, 17 september 2004 De Kamer van Koophandel Friesland is niet gelukkig met de stijging van de administratieve lastendruk voor ondernemers. Uit de 'Monitor lokale lasten' blijkt dat de lasten voor ondernemers nog steeds toenemen. Met name de OZB, de toeristenbelasting en de heffingen voor het Wetterskip stijgen veel meer dan door kostenstijging kan worden verklaard.

De Kamer van Koophandel doet jaarlijks onderzoek naar de lasten die gemeenten hun ondernemers oplegt. Het rapport 'Lokale lasten 2004 in beeld' is deze week naar alle Friese gemeenten en ondernemersverenigingen verzonden. De Kamer is van mening dat de ondernemersverenigingen een dergelijk rapport kunnen inzetten in hun besprekingen met de gemeente. In het rapport wordt per gemeente een overzicht gegeven van de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB), rioolrechten, toeristenbelasting, precariobelasting, waterschapslasten en de nutsvoorzieningen water, gas en elektriciteit.

OZB
De OZB tarieven zijn in Fryslân gemiddeld 1,30 euro hoger dan het landelijke gemiddelde. Tevens zijn de tarieven ten opzichte van 2003 fors gegroeid. Friese bedrijven zijn gemiddeld 5,5% duurder uit ten opzichte van 2003, terwijl ondernemers in de rest van Nederland een gemiddelde stijging van 4,5% voor hun kiezen krijgen. Tytsjerksteradeel, Terschelling en Skarsterlân noteren ten opzichte van 2003 de hoogste tariefstijgingen met respectievelijk 14,9, 11,5 en 11,1%. De verschillen per gemeente zijn groot. Leeuwarden berekent 19,09 euro per WOZ-waarde, terwijl ondernemers op Ameland slechts 3,44 euro kwijt zijn aan de OZB. Dat Leeuwarden zo hoog uitvalt met de OZB kan deels verklaard worden uit het feit dat zij de rioolheffing verdisconteren in het OZB tarief. Om te voorkomen dat de gemeente in de toekomst, een door Den Haag ingestelde OZB maximum tarief overschrijdt, wordt vanaf 2005 de rioolheffing losgekoppeld van het OZB tarief. Voor de komende drie jaar is al een jaarlijkse verhoging van 2,3% van deze rioolheffing aangekondigd.

Toeristenbelasting
In Fryslân heffen 19 gemeenten toeristenbelasting. Sneek is het goedkoopst met 0,35 euro voor een hotel- of campingovernachting. Schiermonnikoog is het duurst met 1,05 euro voor een overnachting. Drie gemeenten hebben hun tarief verhoogd. Tytsjerksteradiel zelfs met 74%, Gaasterlân-Sleat met 47,3% en Nijefurd met 40%. Nijefurd is van plan het komende jaar het percentage met nog eens 40% te verhogen. Fryslân is erg duur vergeleken met de rest van Nederland. Bedraagt het gemiddelde tarief in Nederland 0,74 euro voor een overnachting; in Fryslân betaalt de toerist gemiddeld 0,83 euro. Een slechte zaak vindt de Kamer, gelet op het grote belang van recreatie en toerisme voor onze provincie. Waar de Kamer ook moeite mee heeft is het gegeven dat de toeristenbelasting geen doelbelasting is. De opbrengsten 'verdwijnen' dus in de algemene middelen in plaats van daadwerkelijk te investeren in verbetering van het toeristisch product.

Waterschapslasten
De omslagheffing gebouwd die ondernemers aan het Friese Wetterskip betalen is met 17,5% toegenomen. Landelijk is sprake van een stijging van 13%. Niet alleen in relatieve zin zijn Friese ondernemers duur uit, maar ook in absolute zin. Een ondernemer betaalt in Fryslân 1,41 euro per WOZ waarde tegenover 0,85 euro landelijk. In sommige Friese gemeenten is sprake van enorme stijgingen. De oorzaak hiervan is de fusie tussen de zes Waterschappen, waardoor er nu met één uniform tarief gewerkt wordt. Voor ondernemers op de eilanden loopt de stijging op tot wel 400% en ondernemers in de Stellingwerven kunnen een stijging van 90% tegemoet zien.

De Kamer van Koophandel is niet gelukkig met de uitkomsten. Uit gesprekken met ondernemers, die de Kamer dit voorjaar ter voorbereiding van het Activiteitenplan 2005 heeft gevoerd, bleek dat de administratieve lastendruk de grootste ergernis van ondernemers vormt. Hierbij gaat het niet uitsluitend om de hoogte van de diverse tarieven, maar ook over de, in de ogen van ondernemers, vaak overbodig ingewikkelde en onnodige regelgeving. De Kamer gaat in 2005 een pilotproject uitvoeren bij de gemeente Leeuwarden om te kijken of de lokale regelgeving ook vereenvoudigd kan worden.

Einde persbericht

Het rapport 'lokale lasten 2004 in beeld' is te downloaden van www.kvk.nl/lokalelastenfriesland Meer informatie over dit persbericht is verkrijgbaar bij Eric Jansen, directeur van de Kamer van Koophandel Friesland, telefoon 058-2954321.


---