KRO De Wandeling

Auteur Paulo Coelho op pelgrimstocht in het Amsterdams Bos

KRO DE WANDELING, VRIJDAG 17 SEPTEMBER

AMSTERDAM, 20040824 -- "Ik ben een pelgrim, een schrijver en een vechter. Ik ben geen leraar." Paulo Coelho behoort tot de meest gelezen auteurs van de wereld, bekend van titels zoals 'De Alchemist' en 'The Confessions of a Pilgrim' en talloze columns op Internet en in tijdschriften. In 1986 maakte hij een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, waarna hij een boek over zijn ervaringen schreef.


In aflevering drie van KRO De Wandeling praat presentatrice Hella van der Wijst met Paulo Coelho over zijn voettocht naar Santiago, bij gelegenheid van het Heilig Jaar 2004 dat in het Spaanse bedevaartsoord gevierd wordt. "Ik zal die tocht nooit meer maken, omdat je een topervaring maar een keer in je leven hoeft te hebben", vertelt Coelho. "Mijn eerste idee was dat ik aan iets totaals nutteloos was begonnen. Maar onderweg heb ik vier hoofdzaken geleerd: reis licht, maak je relatie met God niet te ingewikkeld, houdt een doel voor ogen en wandel in je eigen ritme."
Tijdens de wandeling door het Amsterdamse Bos vertelt hij over de spirituele ontdekkingen in zijn leven, speelt Open Kaart en geeft de kijker de nodige tips. Toch noemt hij zichzelf geen leraar. "Nee, dat ben ik niet. Ik leer ook van anderen zoals Harry Mulish, maar daarmee is hij nog niet mijn leraar. Een goeroe? Hou op zeg!" En in een slakkentempo geeft hij Hella de kans om echt te luisteren naar de omgeving. "Het valt me op dat je overal ter wereld kinderen hoort. Wat de reden daarvan is? Geen idee, probeer er maar voor open te staan."
Aan het einde van de wandeling ontmoet Coelho in het Openluchttheater Dick le Mair, die een cd heeft gecomponeerd, waarbij de pelgrimstocht naar Santiago zijn inspiratiebron was. Deze cd is recentelijk met een herdruk van Coelho's Santiago-boek uitgebracht.

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste gebieden van Nederland.

KRO De Wandeling, vrijdag 17 september 17.05 uur
(HH. zondag 19 september 09.30 uur)
Nederland 1

KRO De Wandeling.
Inspirerend actief in het weekeinde.




KRO De Wandeling