Ministerie van Buitenlandse Zaken

van Van Velzen over het vertrek van Amerikaanse troepen uit Nederland en het effect op de kernwapentaak

Beantwoording kamervragen van Van Velzen over het vertrek van Amerikaanse troepen uit Nederland en het effect op de kernwapentaak

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Veiligheidsbeleid

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

17 september 2004

Behandeld

Eric Strating

Kenmerk

DVB/VD-340/2004

Telefoon

070-3485241

Blad


1/1

Fax

070-3485479

Bijlage(n)


1

eric.strating@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van het lidVan Velzen over het vertrek van Amerikaanse troepen uit Nederland en het effect op de kernwapentaak

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Velzen over het vertrek van Amerikaanse troepen uit Nederland en het effect op de kernwapentaak. Deze vragen werden ingezonden op 25 augustus 2004 met kenmerk 2030419920.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Kamp, minister van Defensie, op vragen van het lid Van Velzen (SP) over het vertrek van Amerikaanse troepen uit Nederland en het effect op de kernwapentaak.

Vraag 1

Is het u bekend dat de president van de Verenigde Staten zijn voornemen heeft aangekondigd om in de komende jaren rond de 70.000 Amerikaanse militairen uit Europa en Azië terug te trekken?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Kunt u aangeven of en zo ja, hoeveel Amerikaanse militairen uit Nederland teruggetrokken zullen worden? Zo neen, waarom niet?

Vraag 3

Worden ook Amerikaanse militairen die in het kader van de uitvoering van de kernwapentaak op de koninklijke Luchtmachtbasis Volkel gestationeerd zijn, teruggetrokken? Zo ja, hoeveel? Welk effect zal dit hebben op het uitvoeren van de kernwapentaak en de aanwezigheid van kernwapens op deze luchtmachtbasis?

Antwoord

De Amerikaanse plannen voorzien niet in de terugtrekking van Amerikaanse militairen uit Nederland.

Vraag 4

Bent u bereid om van dit Amerikaanse voornemen om de troepenaanwezigheid in Europa te verminderen gebruikt te maken door er actief bij de Amerikaanse autoriteiten op aan te dringen kernwapens uit Volkel te verwijderen? Indien neen, waarom niet?

Antwoord

Het NAVO Strategisch Concept uit 1999 stelt dat NAVOs nucleaire strijdkrachten in Europa een essentieel onderdeel zijn van de politieke en militaire band tussen de Europese en de Amerikaanse bondgenoten. Het Bondgenootschap zal daartoe voldoende nucleaire strijdkrachten in Europa handhaven, op het minimum niveau benodigd voor de handhaving van vrede en stabiliteit. Over aantallen en locaties van de in Europa aanwezige Amerikaanse kernwapens worden geen mededelingen gedaan.