European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/108

Brussel, 17 september 2004

12499/04 (Presse 270)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over het vredesproces tussen Ethiopië en Eritrea

De EU bevestigt dat zij het vredesproces tussen Ethiopië en Eritrea volledig steunt en geeft uiting aan haar bezorgdheid over de voortdurende patstelling. Zowel Ethiopië als Eritrea hebben vrede en stabiliteit nodig om zich te kunnen concentreren op de ernstige problemen waarvoor zij zich geplaatst zien en de EU dringt er bij beide landen op aan zich constructiever op te stellen.

De EU erkent dat de verdere aanwezigheid van de VN-missie in Ethiopië en Eritrea (UNMEE) in de huidige situatie van essentieel belang is voor stabiliteit in de regio en verwelkomt VN-resolutie S/RES/1560, waarin het mandaat van de UNMEE met zes maanden wordt verlengd. De EU steunt de voorgestelde rationalisering van de missie volledig en heeft er alle vertrouwen in dat de secretaris-generaal van de Verenigde Naties ervoor zal zorgen dat de UNMEE zijn huidige doeltreffendheidsniveau zal handhaven.

De EU roept beide landen op de komende zes maanden te gebruiken om maatregelen te nemen die kunnen helpen bij het doorbreken van de huidige impasse en een vlot verloop van de grensafbakening mogelijk maken. De EU dringt er bij Ethiopië op aan het in het vredesakkoord van Algiers overeengekomen besluit van de grenscommissie in acht te nemen en ten volle met de grenscommissie samen te werken bij de uitvoering van dat besluit.

De EU bevestigt dat zij de huidige inspanningen van de secretaris-generaal, zijn speciale vertegenwoordiger, de heer Legwaila, en zijn speciale gezant Axworthy ten volle steunt en roept Eritrea op, op een constructieve manier met de speciale gezant van de secretaris-generaal samen te werken.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen Ijsland en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.