European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/105

Brussel, 17 september 2004

12424/1/04 REV 1 (Presse 266)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de presidentiële en parlementaire verkiezingen in Malawi

De Europese Unie heeft nota genomen van het definitieve verslag van de verkiezingswaarnemersmissie van de EU bij de presidentiële en parlementaire verkiezingen in Malawi.

De EU verheugt zich erover dat de verkiezingen overwegend in een vreedzame sfeer zijn gehouden en dat het electoraal proces soepel is verlopen. Dit is zeker voor een groot deel te danken aan het voorbeeldige gedrag van de kiezers en de toezichthouders in de stemlokalen, de inspanningen van de organisaties van de civiele samenleving die de burgers hebben voorgelicht, en aan het feit dat de private media merendeels vrij evenwichtig verslag deden van de verkiezingen.

Niettemin merkt de EU op dat de verkiezingen op een aantal belangrijke gebieden niet aan de internationale normen hebben voldaan. Over het geheel genomen waren er in dit proces geen eerlijke kansen voor oppositievoerders, verliep de registratie van de kiezers onbevredigend en was de verwerking van de resultaten zeer ondoorzichtig.

Voorts merkt de EU op dat de werkzaamheden van de verkiezingscommissie van Malawi over het geheel genomen teleurstellen. Het verheugt de EU echter dat binnenlandse druk heeft gezorgd voor de nodige impulsen die zullen leiden tot wijzigingen in deze commissie; de EU hoopt dat dit zal leiden tot een aanmerkelijke hervorming van de samenstelling en procedures van de commissie.

De EU dringt er bij de autoriteiten van Malawi op aan dat zij passende stappen ondernemen om het kader voor de verkiezingen te verbeteren, en dat zij voldoende politieke wil aan de dag leggen om de volgende verkiezingen te doen verlopen overeenkomstig internationale normen, zoals de richtsnoeren van de SADC en de beginselen betreffende democratische verkiezingen.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.