Digitale Gemeente Houten

Burgemeester Houten kondigt noodverordening af

dinsdag 14 september 2004 - Bron: Gemeente Houten

De burgemeester van Houten maakt bekend dat hij een noodverordening heeft afgekondigd, teneinde de openbare orde en veiligheid te kunnen waarborgen tijdens het ruimen van twee vliegtuigbommen in polder De Hoon. De noodverordening gaat in op 18 september 2004, 8.00 uur.

Vanaf die tijd worden twee vermoedelijke vliegtuigbommen, die in de toekomstige woonwijk De Hoon IV in de bodem zijn gevonden, opgegraven en afgevoerd. Tijdens het ruimen en het transport van de explosieven worden uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen, zodat de veiligheid van de omwonenden gewaarborgd is.

In verband met de ruiming is zaterdag een deel van de Rondweg, tussen het Water en de Polder, vanaf 8.00 uur voor onbepaalde tijd afgesloten. Weggebruikers wordt geadviseerd zoveel mogelijk via het oostelijk deel van de Rondweg te rijden.

Waarschijnlijk gaat het om vliegtuigbommen die een Britse piloot tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gedropt om, op de vlucht voor vijandelijke toestellen, sneller het Kanaal over te kunnen steken richting Groot-Brittannië. Een inwoner van Houten heeft deze dropping met eigen ogen gezien en tipte de gemeente toen bekend werd dat er plannen waren om het gebied in te richten als woonwijk.

In de loop van de tijd zijn de bommen steeds dieper in de bodem weggezakt, waardoor ze nu op ca. 5 en 7 meter diepte liggen, zon 18 meter van elkaar verwijderd.

Veiligheid
Rondom en tijdens het opgraven van deze twee bommen, worden uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen, de veiligheid van de omwonenden en de ruimers staat voorop.

Zo wordt uit voorzorg een cirkel met een straal van 300 meter rondom de plaats van opgraving vrijgehouden en afgesloten voor publiek. De eerder genoemde weggedeeltes vallen binnen deze cirkel en worden voor onbepaalde tijd afgesloten. Er staan geen woningen binnen deze cirkel, er hoeven dus geen inwoners geëvacueerd te worden.

Rond de bouwputten staan zeecontainers, gevuld met strobalen. Op deze containers is een dak aangebracht van draglineschotten met daarop containers gevuld met zand.

Om 9.00 uur s morgens starten de specialisten van het Explosieven Opruimingscommando (EOC) met het verwijderen van de ontstekers. Naar verwachting neemt dit twee à drie uur in beslag. Nadat de ontstekers verwijderd zijn en de bommen zijn afgevoerd, geeft het EOC de wegen weer vrij. Hoe laat dat precies zal zijn, is op dit moment nog niet te zeggen. Op een nog nader te bepalen datum brengt het EOC de bommen op de Leusderheide gecontroleerd tot ontploffing.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).