Ingezonden persbericht


OBA NIEUWSBRIEF: donderdag 16 september 2004

Cultureel & Filosofisch Café

Zaterdag 18 september: Cultureel & Filosofisch Café Gespreksleider: Martin Gerrebrands
Locatie: Foyer, Centrale Bibliotheek, Prinsengracht 587. Aanvang: 15.00 uur.
Toegang: gratis

De OBA organiseert (in samenwerking met Martin Gerrebrands van Aporia Consultancy) een Cultureel & Filosofisch Café. Zij nodigt u uit om genietend van een café ou the ordinaire onder socratische begeleiding uw persoonlijke (levens)vragen filosofisch te onderzoeken.

In 1992 begon filosoof/schrijver Marc Sautet (1947-1998) in Café des Phares aan de Place de la Bastille in Parijs op zondagochtenden discussies aan te gaan met wie dat maar wilde. Hij maakte snel school met zijn 'Cafe Philo'.

Geïnspireerd door deze Socrates van de Bastille gelden voor het Filosofisch Café van de Openbare Bibliotheek de volgende regels:
1) De toegang/deelname is gratis.

2) Het vastgestelde thema wordt (verder) afgebakend door het publiek.
3) Iedereen luistert naar wie aan het woord is!
4) Er bestaan ten aanzien van het thema geen vooropgestelde stellingnames. Het onderzoeken ervan alleen kan het filosofisch karakter ervan ontsluieren.
5) De gespreksleider M. Gerrebrands maakt van zijn kennis en vaardigheden gebruik om ruimte te geven aan het debat, om met de deelnemers zo mogelijk tot groter inzicht te geraken. Hij vermijdt het colleges, lezingen en introducerende uiteenzettingen te geven.

(Martin Gerrebrands (van Aporia Consultancy) is filosofisch adviseur en dilemmatrainer.